Nizozemski humanitarci Tineke Sta-Bol i Ton van Bree u posjeti Vinkovcima

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Ukupno 800 djece iz Vinkovaca, Vukovara i okolnih mjesta u proteklih 20 godina imalo je priliku na tri tjedna boraviti u Nizozemskoj zahvaljujući Stichting Vrienden Speciale Kinderhulp(SVSK) organizaciji koja skuplja donacije i pomaže djeci istočne Slavonije, a čiji su osnivači Tineke Sta-Bol i Ton van Bree.

Ovo dvoje, naizgled običnih ljudi ovih dana ponovno su u posjetu Vinkovcima, a domaćin im je vinkovačka Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića odnosno učiteljice Mirela Rimac Ešegović i Katica Konstantinović. Tim povodom danas je goste iz Nizozemske ugostio zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

„Tineke Sta-Bol i Ton van Bree danas su naši gosti i ovo je odlična prilika da im zahvalimo na svemu što su učinili za naš kraj, ali i ponudimo pomoć i suradnju u njihovim budućim aktivnostima. O kakvim se ljudima radi dovoljno je reći da već više od 20 godina svoje slobodno vrijeme troše na skupljanje donacija kako bi svake godine 40-tak učenika s područja naše županije poveli sa sobom u kamp u Nizozemsku. Većini djece to je bilo prvo takvo putovanje i nezaboravna uspomena za cijeli život“, istaknuo je ovom prigodom Josip Romić.

Ton i Tineke objasnili su kako su djeca u Nizozemskoj smještena u zgradi kampa u gradiću Ermelu gdje su njihovi životi obogaćeni nebrojenim zabavnim događajima, kreativnim aktivnostima, putovanjima i posjetima raznim zabavnim i edukativnim mjestima. Za veliki broj djece, ističu, to bude prvo takvo putovanje u njihovim životima jer ih većina dolazi iz ekstremno siromašnih obitelji koje si praznike ne mogu priuštiti. Cilj kampa u Nizozemskoj je omogućiti učenicima slabijeg financijskog statusa kao i učenicima koji imaju složenu obiteljsku situaciju te probleme u učenju i socijalizaciji u školi, ljetovanje ispunjeno raznim aktivnostima koje su usmjerene na razvoj njihovih socijalnih vještina te samopouzdanja i samopoštovanja, kao i timskog rada.

Na humanitarni rad u Slavoniji potaknule su ih ratne strahote i stanje među ljudima po završetku rata.

Inače, prije nekoliko godina uspjeli su skupiti donacije i izgraditi igrališta oko škola koje se nalaze u mjestima teško zahvaćenima ratom, kao recimo u Čakovcima, Petrovcima i Bapskoj. Također, svake godine kad dođu u posjet školi čija su djeca prethodno ljeto bila u kampu, istu opskrbe raznim potrepštinama, opremom za likovni i tehnički odgoj, sportskom opremom i slično. Njihov humanitarni rad u Hrvatskoj nagradila je i Nizozemska kraljica Beatrix, priopćili su iz Grada Vinkovaca.