“Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama” naišao na podršku kod Vukovarki

Foto: Udruga Nismo same

Udruga Nismo same organizirala je u Vukovaru treću „zdravu kavu“ svog novog projekta „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“. Ovo neformalno druženje s liječnicima i stručnjacima te članicama Udruge okupilo je velik broj zainteresiranih žena iz grada Vukovara i okolice koje su imale priliku saznati sve o prevenciji malignih bolesti, podijeliti svoja razmišljanja, ali i dobiti svu potrebnu psihološku podršku.

Projekt „Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama“ nova je inicijativa Udruge Nismo same koja je pokrenuta s ciljem promocije zdravlja, pravilnog informiranja te povećanje svijesti građana o važnosti prevencije. U sklopu projekta organiziraju se „zdrave kave“ – neformalna druženja i razgovor s liječnicima i stručnjacima, koje će se održati u 15 gradova diljem Hrvatske, a jedan od njih je i grad Vukovar. Na „Zdravu kavu“ u Vukovaru odazvao se velik broj zainteresiranih žena koje su u vrlo ugodnom okruženju razgovarale o svim bitnim pitanjima vezanim za dijagnozu i suživot s rakom.

“Ugodno sam iznenađena velikim odazivom žena i liječnika na našu inicijativu ‘zdrava kava u Vukovaru’. U svaki grad krećem punim srcem i veselim se susretima, no danas mi je srce uistinu prepuno. Ne samo da me iznenadio velik broj žena koje su došle na druženje već i njihova svjedočanstva. ‘Zdrava kava u Vukovaru’ bila je upravo onakva kako smo Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge i voditeljica projekta, i ja zamišljale ove susrete. Moram se zahvaliti i liječnicima koji su u potpunosti shvatili bit naše inicijative te u opuštenom razgovoru odgovarali na mnogobrojna pitanja“, rekla je Goranka Perc, dopredsjednica Udruge.

U Vukovaru su s okupljenim ženama, njihovim obiteljima i svim zainteresiranima razgovarali doc. dr. sc. Vesna Ramljak, voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Anto Blažanović, ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, Mario Begović, spec. kirurške onkologije i subspec. abdominalne kirurgije u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar, Sanja Gali, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke za VSŽ i Marko Samardžić Ilić, fizijatar u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar.

„Osmisliti ovakvu inicijativu i biti dio ovako dobrog projekta za mene je pravo zadovoljstvo. Vukovar i žene Vukovara, kao i kolege doktori koji su sudjelovali u inicijativi, pokazali su se kao divni i iskreni sugovornici. Na žalost, danas pacijentice nisu u prilici dobiti sve odgovore na bezbroj nedoumica koja im vise nad glavama, a ovakvi razgovori na ležeran i opušten način pravi su pogodak jer u opuštenoj atmosferi sve je puno lakše i vjerodostojnije. Nadam se da ćemo putem ove inicijative, bar malo pridonijeti edukaciji i svjesnosti o važnosti i potrebi redovitih pregleda te uvida u to koliko je važno bolest otkriti na vrijeme. Jednako tako želimo da naše pacijentice steknu uvid u svoja prava i brojne opcije liječenja“, rekla je Vesna Ramljak.

„Ovo je zaista krasna inicijativa. Izravna komunikacija u kojoj s jedne strane imate liječnike različitih specijalnosti, a s druge oboljele žene, ležeran pristup i dobri odgovori koji zaista mogu pojednostaviti pristup prema samoj bolesti i promijeniti stav bolesnica u pozitivan kada je u pitanju karcinom dojke“, rekao je Anto Blažanović.

Posebna gošća na „zdravoj kavi“ bila je Lilijana Radobuljac, autorica tri knjige („Kažete rak… pa što onda?“, „Gdje sam ono stala?“ i „Na pragu…“), članica Lige protiv raka Vinkovci te jedna od osnivačica i predsjednica Udruge Vukovarske iskrice koja je također podijelila svoju životnu priču i s velikom emocijom podržala inicijativu Udruge.

Ovim hvalevrijednim projektom, Udruga Nismo same ulaže velike napore kako bi novooboljelim ženama osigurale psihološku podršku, edukaciju i pravilno informiranje uz opuštajuću atmosferu i razgovor s liječnicima, ali i druge aktivnosti poput kreativnih radionica koje se provode u prostorima Udruge. Sljedeća „zdrava kava“ održat će krajem srpnja u Šibeniku, a više informacija o projektu možete saznati ovdje.

Foto: Udruga Nismo same