Inicijativa za ukidanje prireza u Vinkovcima; stvarna potreba ili populistička mjera i politička samopromocija

Novac
Foto: www.index.hr

Sukladno odluci Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o pitanju ukidanja prireza porezu na dohodak u Gradu Vinkovcima, u gradu na Bosutu bi se od 13. do 27. lipnja trebao provesti referendum na kojem bi se Vinkovčanke i Vinkovčani trebali izjasniti jesu li za ukidanje prireza koji se u Vinkovcima plaća po stopi od 10 posto.

Donošenje odluka o prirezu poreza na dohodak kojima bi se u cijelosti ukinuo prirez porezu na dohodak u djelokrugu je Gradskog vijeća Grada Vinkovaca, podsjeća se u odluci Organizacijskog odbora za izjašnjavanje birača o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o pitanju uidanja prireza porezu na dohodak iza koje stoje članovi Odbora Viktorija Marković, Mirta Arlović i Mario Kobaš.

Po podacima iz vinkovačke gradske uprave, u 2021. godini po osnovu prireza na dohodak Grad Vinkovci je uprihodovao 6,7 milijuna kuna, a utrošio ih je na socijalu, prvenstveno na učeničke i studentske stipendije, pomoć umirovljenicima, sufinanciranje vrtića…Iz Grada također navode kako je najmanji problem donijeti odluku da se nešto ukine, ali nisu sigurni koliko bi primjerice odluka o ukidanju prireza bila učinkovita s obzirom da je u studenome 2020. godine vinkovački prirez već smanjen s 13 na 10 posto.

“Bojimo se da iza inicijative ne stoji stvarna želja da se smanjenjem prireza pomogne građanima Vinkovaca jer pokazatelji nam govore kako najveći broj Vinkovčani i Vinkovčana koji plaćaju prirez ne bi osjetili neku veliku dobit. Prije je ovdje riječ o pokušaju političke promocije i populističke mjere koja će građane ovoga grada i koštati jer provedba referenduma nije jeftina”, komentirali su iz gradske uprave.

Sa sličnom dvojbom, treba li ili ne smanjiti prirez u studenome prošle godine suočili su se i građani Rijeke, ali ovoga puta iza prijedloga o smanjenju prireza stajale su gradske vlasti koje su predlagale smanjenje prireza za 1 posto, s 15 na 14 posto. U obrazloženju prijedloga navedeno je da će zaposlena osoba s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 9.671,00 kn, odnosno 6.877,34 kn neto, smanjenjem stope prireza za jedan postotni poen imati neto plaću veću za 89,70 kn godišnje, što je 7,4 kune mjesečno dok će smanjenje prireza za jedan postotni poen u 2022. godini rezultirati smanjenjem prihoda Grada za približno 4 milijuna kuna.  

“Kao rezultat, imamo situaciju da si, zbog te mjere, građani koji imaju prosječna primanja mogu jednom mjesečno kupiti kroasan više, dok građani koji nemaju prosječna primanja ne mogu niti to, a gradski budžet ide u višemilijunski minus. Milijuni koji se gube upravo bi se trebali koristiti za programe koji bi bili dostupni svima i doprinijeli kvaliteti i dostupnosti komunalnih usluga”, reagirali su tada iz riječkog Možemo!.

U vinkovačkoj priči o referendumskoj inicijativi za smanjenje prireza moglo bi se slično dogoditi. U pravilu, građani s manjim primanjima ukidanje prireza ne osjete, a takvih je u gradu na Bosutu podosta, dok bi s druge strane gradski proračun bio lišen dijela sredstava koja u konačnici ipak dođu do onih kojima su potrebna. U cijeloj stvari čini se nedostaju financijski pokazatelji, odnosno pokazatelji na koji će se način namaknuti sredstva u proračunu, ukoliko ih se uzme ukidanjem prireza kao i koliko bi navedeno ukidanje prireza pridonijelo razvoju poduzetništva. A ono je čini se, najbitnije jer donosi radna mjesta koja stvaraju i poreze i prireze.