Projektom “Sunce nad Vukovarom” vukovarske gradske vlasti namjeravanju ostvariti značajne uštede po računima za električnu energiju

Foto: Grad Vukovar

Gradu Vukovaru odobren je projekt “Sunce nad Vukovarom” u sklopu kojega je predviđena gradnja 12 solarnih elektrana ukupne snage 801 kilowat. Riječ je o investiciji vrijednoj više od 5,8 milijuna kuna od kojih su 85 posto odnosno 4,9 milijun kuna bespovratna sredstva.

“Grad Vukovar kao vlasnik većeg broja zgrada ovim projektom i vlastitim primjerom nastoji potaknuti i ostale vlasnike zgrada u gradu i širem području na ugradnju sunčanih elektrana na vlastitim krovovima te na taj način doprinijeti većoj energetskoj učinkovitosti zgrada, smanjenoj ovisnosti o opskrbi energenata te većoj uporabi obnovljivih izvora energije”, kazao je gradonačelnik Ivana Penava, predstavljajući projekt koje je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a provodi se u suradnji s norveškim partnerom – Energy Farm International Foundation.

„Ovaj projekt plod je truda i rada Grada Vukovara u prethodnom razdoblju. Rijedak smo grad koji je ovu priliku za povlačenjem sredstava iskoristio na najbolji mogući način, jer će čak 12 objekata u našem gradu dobiti fotonaponske sustave što je izuzetno bitno u današnjim uvjetima skupe energije.“, rekao je Penava kazavši kako se, za razliku od građana koji su zaštićeni od poskupljenja energenata, pravni subjekti susreću s eneromnim poskupljenima.

“Sjetite se onih izjava bivšeg ministra Ćorića kako ništa neće rasti po nekoliko puta nego će biti puno manja poskupljenja. Međutim, mi smo već tada znali da to neće biti tako. Pravne osobe se suočavaju s enormnim poskupljenima od po nekoliko puta. Tako za struju koju smo prošle godine plaćali po kilovatu 45 lipa, sada dobijamo ponude po cijeni od 1,62 kuna”, naveo je Penava.

Po riječima zamjenika vukovarskog gradonačelnika Filipa Sušca, solarne elektrane “Sunce nad Vukovarom” solarne elektrane izgradit će se na krovovima osnovnih škola Antuna Bauera, Dragutina Tadijanovića, Blage Zadre, Siniše Glavaševića, Nikole Andrića i Mitnica, Dječji vrtić – Centralni objekt,  Dječji vrtić – Vukovar Novi, Gradska uprava Vukovar, Gradska tržnica Vukovar, Sportska dvorana Borovo Naselje i Plivalište Vukovar.

“U vremenima u kojima je električna energija poskupila tri do četiri puta, ovaj projekt je od iznimne važnosti”, ocijenio je Sušac.

Viši savjetnik za energetsku učinkovitost Grada Vukovara Branko Knežević naveo je kako samo vukovarsko gradsko plivalište godišnje za električnu energiju troši po sadašnjim cijenama oko milijun kuna dok će po novim cijenama, nakon 1.srpnja, potrošnja popeti na oko 2,2 milijun kuna. “Trajanje solarnih elektrana je između 20 do 25 godina i kada sve stavimo na papir ušteda će samo na bazenu biti veća od 10 milijuna kuna”, naveo je Knežević.

Foto: Đuro Karalić