Nakon dvije pandemijske godine, Županjci obnovili prikaz nekadašnjih žetvenih običaja

Foto: Đuro Karalić

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa, Turistička zajednica Grada Županje danas je ponovno obnovila prikaz nekadašnje žetve u Slavoniji, s početka 20. stoljeća, kada se žito kosilo ručno, a kako su to činili naši stari vjerno su prikazali članovi Udruge stanara šokačkih stanova “Đeram”, Udruge “Stara sinija” iz Donjih Hrgova u bosanskoj Posavini te Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” iz Subotice (Vojvodina), okupljeni u “mobu”, koju su u prošlosti činili rođaci, prijatelji i susjedi kako bi zajednički sudjelovali u žetvi ili nekom drugom zahtjevnijem poslu.

Foto: Đuro Karalić

“Županja nije samo kolijevka nogometa i tenisa, nego i tradicijskih običaja, folklora i čuvanja baštine”, kazao je direktor Turističke zajednice Grada Županje Kruno Šarić izrazivši zadovoljstvo što je priredba “Kruh naš svagdašnji – Žetva i vršidba u prošlosti” ponovno zaživjela nakon dvogodišnje stanke.

Foto: Đuro Karalić

Zadovoljstvo je iskazao i gradonačelnik Damir Juzbašić dok je u ime županijske vlasti podršku priredbi iskazala pročelnica za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije Tamara Kalistović.

Foto: Đuro Karalić

Svoj udio u priredbi dali su i članovi KUD-a “Tomislav” iz Županje, Lovačke udruge “Gaj” Županja čiji su članovi za sudionike i posjetitelje kuhali čobanac od divljači i Konjogojske udruge “Stari graničar” iz Županje. Posjetitelji su imali prigodu razgledati strojeve koji su se koristili u žetvi poput starog traktora i levatora, dreše te oruđa žeteoca kao što su kose i srpovi.

Foto: Đuro Karalić

Održan je i žetveni sajam, a moglo se i provozati konjskim zapregama kroz okolna polja te pogledati nastupe KUD-a “Tomislav” Županja i izložbu žetvenih vijenaca iz okolice poljskog grada Wilamowice, grada prijatelja Županje te žetvenih običaja županjskog kraja u organizaciji Zavičajnog muzeja „Stjepan Gruber” Županja.