Vukovarsko-srijemska županija sudjeluje na 12. Međunarodnom dunavskom festivalu u Ulmu i Novom Ulmu

Foto: VSŽ

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Damirom Dekanićem sudjeluje na
12. Međunarodnog dunavskog festivala u Ulmu i Novom Ulmu, međunarodnom festivalu koji obuhvaća 10 podunavskih regija iz 10 država koji se održava svake dvije godine i privlači velik broj posjetitelja iz cijele podunavske regije i drugih dijelova Europe.

Ove godine tijekom 10 dana festivala očekuje se više od 360.000 posjetitelja koji će imati prilike posjetiti i po prvi puta kupiti delicije i tradicionalne slavonske prehrambene proizvode na štandu tvrtke Agro-klaster te se upoznati sa turističkom-kulturnom ponudom i potencijalima Vukovarsko-srijemske županije na posebnom štandu podunavskih regija, priopćili su iz Vukovarsko-srijemske županije.

Dio događanja je i Gospodarski forum u organizaciji Ministarstva gospodarstva, rada i turizma
Baden-Württemberga o prilikama koje pruža Dunavska regija, a u čijem radu je sudjelovalo i vukovarsko-srijemsko izaslanstvo. Ključne teme Foruma povezane su sa budućnošću gospodarstva u Dunavskoj regiji s naglaskom na razvoj kratkih lanaca opskrbe u vremenima oporavka i nestabilnosti, a bilo je riječi i o bioekonomiji kao poticatelju stvaranja novih lanaca vrijednosti, digitalizaciji te utjecaju rata u Ukrajini
na europsko gospodarstvo.

Na marginama Foruma vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić susreo se državnim tajnikom u Ministarstvu gospodarstva, rada i turizma Patrickom Rappom te su razmotreni oblici suradnje dvije strane s naglaskom jačanja suradnje u području gospodarstva i turizma. U cilju upoznavanja sa potencijalima Vukovarsko-srijemske županije župan Dekanić uputio je poziv državnom tajniku Rappu te je time otvorio mogućnost njegovog posjeta do kraja godine, navodi se.

Župan Dekanić, kako se ističe, tom prilikom istaknuo je da u području gospodarstva i turizma očekuje
konkretne oblike suradnje koji će rezultirati konkretnim projektima između Vukovarsko-srijemske županije i Baden-Württemberga te će u tom smislu poticati institucije Vukovarsko-srijemske županije i gospodarstvenike s područja županije na jačanje svih oblika suradnje. U radu Foruma sudjelovali su i predstavnici Razvojne agencije Vukovarko-srijemske županije, Eko-sustava, Agro-klastera i Zavoda za prostorno uređenje Vukovarsko-srijemske županije.

Danas se očekuje sudjelovanje izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Dekanićem na Radnoj sjednici Dunavsko-savske suradnje koja ima za cilj obnoviti i ojačati suradnju među sudionicima nakon vremena pandemije te u uvjetima povećane nesigurnosti uzrokovane ratom u Ukrajini.

Dunavsko-savska suradnja obuhvaća predstavnike regionalnih vlasti Ulma i Novog Ulma iz Baden-Württemberga, Vukovarsko-srijemske županije, Vukovara, Vinkovaca te Iloka iz Hrvatske, zatim Županiju posavsku i Orašje iz Bosne i Hercegovine te Novi Sad, Sombor i Autonomnu pokrajinu Vojvodine iz Republike Srbije.