Gradsko kazalište Joze Ivakića za osam mjeseci bit će novog vanjskog izgleda; kreće energetska obnova

Foto: Đuro Karalić

Nakon niza javnih objekata u Vinkovcima koji su doživjeli energetsku obnovu, red je došao i na zgradu Gradskog kazališta Joze Ivakića za čiju je energetsku obnovu danas potpisan ugovor vrijedan 646.000 eura dok bi radovi trebali započeti idućega tjedna, a biti završeni kroz narednih osam mjeseci.

Ugovor o radovima koje će s 40 posto sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potpisali su gradonačelnik Ivan Bosančić i direktorica tvrtke Vodotoranj d.o.o. iz Vukovara Kristina Bosanac, u ime izvoditelja.

Gradonačelnik Ivan Bosančić poručio je tom prilikom kako vinkovačko kazalište već dugi niz godina ima potrebu za obnovom.

“Cilj i svrha većine svih projekata sufinanciranih iz Fonda za zaštitu okoliša ide u smjeru ušteda na energentima što je važno za naš proračun, a novac tada možemo usmjeriti u kvalitetu programa. Kazalište se jako puno koristi i građani rado idu u vinkovačko kazalište i zato ga želimo obnoviti, a ovo je početak cjelovite obnove kazališne zgrade”, kazao je Bosančić.

Po riječima direktorice Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA Danijele Slipčević, ovo je još jedan jedan projekt energetske obnove koji će se provoditi u gradu Vinkovcima. “Imamo spremljeno još projekata energetske obnove u gradu jer nam je cilj stvoriti zelenije Vinkovce što je prioritet Europske unije tzv. zelena Europa”, kazala je Slipčević.

“Konačno naši gledatelji neće nam više imati razloga prigovarati na izgled kazališne zgrade. Potrudit ćemo se tijekom radova organizirati naše i gostujuće predstave sukladno dinamici radova koji bi trebali potrajati kroz narednih osam mjeseci”, poručio je ravnatelj Kazališta Zdenko Rečić.

Po riječima Josipa Barišića, voditelja projekta, zgrada vinkovačkog kazališta sagrađena je 1950. i zadnji put obnavljana 2004. godine. Radit će se obnova pročelja s izmjenom stolarije, elektroinstalaterski radovi te zamjena krovište. Dodao je kako će se radovima smanjiti potreba za toplinskom energijom za oko 62, a emisije CO2 plinova za 65 posto.