Raspisan FOTO natječaj Spačva – pluća naša

Rijeka Spačva

VUKOVAR, Povodom Međunarodnog dana šuma, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko -srijemske županije, u suradnji s Hrvatskim šumama – Uprava šuma podružnica Vinkovci, raspisuje FOTO natječaj pod nazivom „Spačva – pluća naša“.

“Cilj foto natječaja je pokazati ljepotu naše Spačvanske šume, najcjelovitije šume hrasta lužnjaka u Hrvatskoj i potaknuti naše mještane na boravak u prirodi. O veličini i važnosti šuma hrasta spačvanskog područja svjedoči podatak da se jedna petina svih šuma lužnjaka u Hrvatskoj nalazi upravo u Spačvi. Šume osiguravaju cijeli niz dobrobiti za ljude kroz usluge ekosustava koje su u Hrvatskoj prepoznate i kao općekorisne funkcije šuma. Neke od usluga su zaštita od erozije, bujica i poplava; utjecaj na vodni režim i kvalitetu voda; utjecaj na plodnost tla; utjecaj na klimu i ublažavanje klimatskih promjena; zaštita i unaprjeđenje čovjekovog okoliša; stvaranje kisika, vezivanje ugljika i pročišćivanje atmosfere; rekreativna, turistička i zdravstvena funkcija; podržavanje bioraznolikosti i doprinos njenom očuvanju. Naziv foto natječaja simbolika je za ovogodišnju temu Međunarodnog dana šuma koja glasi „Šume i zdravlje“. Na nama je da zaštitimo te dragocjene prirodne resurse. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane sudionike da se prijave na natječaj, a najbolji će osvojiti i zanimljive nagrade”, stoji u pozivu Vukovarsko – srijemske županije.

Prema općim uvjetima natječaja sudionici natječaja mogu biti svi građani Republike Hrvatske –fotografi amateri, zadatak natječaja je fotografiranje Spačvanske šume te svaki sudionik može poslati isključivo jednu fotografiju na natječaj i to u digitalnom obliku; minimalna veličina fotografija treba biti najmanje 266 DPI. Uz fotografiju potrebno je poslati sljedeće podatke: ime i prezime autora, datum rođenja, adresu, kontakt telefon, e-mail, naziv fotografije i mjesto snimanja fotografije. Maloljetne  osobe koje se prijave na natječaj trebaju ispuniti privolu s potpisom roditelja koji daje suglasnost za objavu podataka u svrhu promocije izložbe. Fotografije mogu biti crno-bijele ili u boji, a obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do te mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja. Svaki od sudionika natječaja prijavljuje isključivo svoje fotografije i preuzima odgovornost za sadržaj. Autorsko pravo – autor slanjem fotografije na natječaj daje suglasnost organizatorima natječaja da bez naknade može objavljivati prijavljenu fotografiju u svrhu promocije izložbe i područja Spačvanskog bazena. Samim sudjelovanjem na natječaju sudionici pristaju na objavu imena i prezimena. Fotografije se šalju na e-mail adresu: fotonatječaj.juvsz@gmail.com Krajnji rok za slanje fotografija je četvrtak, 16. ožujka 2023. do ponoći.
 
“Povjerenstvo za odabir fotografija napravit će selekciju i odabir najboljih fotografija koje će biti izložene na obilježavanju Međunarodnog dana šuma (utorak),  21. ožujka 2023. na Trgu bana Josipa Šokčevića 20, Uprava šuma podružnica Vinkovci  u Vinkovcima. Tom prilikom građani će moći pogledati izložbu i glasati te će na temelju glasanja posjetitelja izložbe biti odabrane tri pobjedničke fotografije”, navajvljuju iz županije.

Predviđene su tri nagrade i to 1. Nagrada – Noćenje s wellnessom za dvije osobe u Otočkim virovima, 2. Nagrada – Obilazak lovišta „Kunjevci“ na električnim vozilima i ručak u Lovačkoj kući „Kunjevci“ za četiri osobe i 3. Nagrada – Vožnja Bosutom turističkom brodicom iz Andrijaševaca za 15 osoba u trajanju 1 sat.