Dogradnja vrtića “Stribor” kroz zajednički projekt s gradom livno (BiH)

Foto: Grad Vinkovci

VINKOVCI, Vinkovački vrtić Stribor dobit će novu kuhinju i novu vrtićku opremom za tri dnevna boravka, dok su vrtiću Pčelice iz Livna namijenjena sredstva koja će iskoristiti za zaštitu infrastrukture samog objekta i stvaranje sigurnijeg prostora za dječju igru.

Rezultati su ovo suradnje Dječjeg vrtića Vinkovci i Grada Livna na zajedničkom međunarodnom projektu „Zajedno za bolje sutra“ ukupne vrijednosti 299.520 eura, kojeg Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske sufinancira s­­a 102.700 eura.

Ugovor je na sinoćnjoj svečanosti u Mostaru, na kojoj je u sklopu Programa prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine dodijeljeno 88 ugovora ukupne vrijednosti 4,2 milijuna eura, preuzela zamjenica ravnateljice Dječjeg vrtića Vinkovci Ljubica Jukić koja je ovom prigodom objasnila kako će se navedenim projektom stvoriti preduvjeti za zaštitu djece i infrastrukture vrtića Pčelice u Livnu, uređenjem korita potoka Brina koji protječe neposredno uz sam objekt i za vrijeme obilnijih padalina poplavi dvorište i prostorije vrtića, dok će Dječji vrtić Vinkovci poboljšati uvjete i osigurati adekvatan i siguran prostor za dječje druženje i igru opremanjem tri dnevna boravka i novom kuhinjom u područnom objektu Stribor.

„Dječji vrtić Vinkovci energetski je obnovljen 2019. godine, obnovom je obuhvaćena izrada nove ovojnice vrtića uz izmjenu vanjske stolarije i sustava grijanja. No, unutrašnjost je dotrajala, posljednja rekonstrukcija i adaptacija unutarnjeg dijela datira još iz 90-tih godina te je vrijeme da unutrašnjim uređenjem ovaj objekt zaokružimo u jednu funkcionalnu cjelinu koja će djeci pružiti maksimalnu kvalitetu boravka“, rekla je Jukić.

„Zajedno za bolje sutra“ nije jedini projekt na kojem Vinkovci surađuju s partnerima iz susjedne BiH i za koji su ovom prigodom dodijeljena sredstva. Naime, ukupno 294.397 eura vrijedan je projekt poboljšanja javnih usluga lokalnom stanovništvu gradova Vinkovaca i Orašja pod nazivom „Zajedničkim snagama za kvalitetnije življenje“, kojeg MRRFEU sufinancira sa 134.487 eura. Grad Vinkovci će ovim projektom sufinancirati već započetu izgradnju ceste u Ulici kneza Zdeslava u naselju „Papuk“, dok će Grad Orašje izgraditi sekundarnu vodovodnu mrežu dužine 1.700 m u prigradskom naselju Oštra Luka i tako osigurati redovitu i pouzdanu opskrbu zdravstveno ispravnom vodom.

Ugovor je preuzela voditeljica projekta Marina Hodak Domačinović iz Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA, istaknuvši kako je cilj ovakvih projekata gospodarska, socijalna i demografska revitalizacija te pružanje potpore stanovništvu pograničnog područja kroz unaprjeđenje suradnje i zajedničko stvaranje dodatne vrijednosti.