Hrvatski suverenisti: Tražimo aktiviranje sustava protugradne obrane

Foto: Pixabay

VUKOVAR, Poslije nevremena koje je u ponedjeljak pogodilo dijelove Vukovarsko – srijemske županije, a s obzirom I na sve učestalije vremenske nepogode, koje su praćene tučom, a time i stradanjem poljoprivrednih kultura diljem Hrvatske, te milijunskim štetama Hrvatski suverenisti zahtijevaju od ministra poljoprivrede Josipa Dabre da u što kraćem roku sukladno postojećem Zakonu o zaštiti od tuče ponovno aktivira sustav protugradne obrane.

Kako navode suverenisti radi se o sustavu koji je desetljećima vrlo uspješno štitio poljoprivredne kulture, od žitarica, pa sve do voća i povrća.

“Prethodna Vlada Andreja Plenkovića odlučila je taj sustav prije četiri godine staviti izvan uporabe uz obrazloženje ”da mišljenja stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju kako sustav protugradne obrane ne daje željene rezultate u zaštiti od tuče”, iako se s tom tezom ne slažu niti poljoprivrednici, a niti raketari koji su desetljećima bili na ‘prvoj crti obrane od tuče’. Hrvatski suverenisti već godinama upozoravaju na ovaj problem te očekujemo da će novi ministar poljoprivrede donijeti konkretne mjere, odnosno zatražiti provođenje postojećeg Zakona čl. 8. kako bi se smanjile potencijalne štete na poljoprivrednim kulturama”, kaže predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.