Ivan Baran iz Vukovara najmlađi lektor na svijetu i najmlađi autor filozofskog romana na svijetu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Iako ga velika većina Vukovaraca ne zna njihov sugrađanin Ivan Baran (22) najmlađi je lektor na svijetu, a vodi se i kao najmlađi autor filozofskog romana na svijetu kao i drugi najmlađi pisac epske fantastike na svijetu. Njegov ciklus „crnih knjiga“, kako je nazvao neke od svojih knjiga, najduža je epska fantastika u Hrvatskoj. Baran je počeo pisati kada je imao svega 11 godina. Tada je napisao svoj prvi roman koji nikada nije objavio. Prvu knjigu koju je objavio počeo je pisati kada je imao 12 godina života. U skoro deset godina spisateljske karijere Baran je napisao  „Enzolart“, „Mord Dur’agemski 1.“, „Mord Dur’agemski 2.“ i na koncu „Samuel Gide“ koji je objavljen ove godine. Trenutačno radi i na romanu pod nazivom „Veliki pad“, s kojim će biti završen ciklus „crnih knjiga“, a koji bi trebao biti uskoro objavljen. Govoreći o svojim počecima kaže kako je od malena volio puno čitati pa je tako i do početka pisanja došlo spontano.

„Mlad sam i mislim da ću još puno toga napisati. U siječnju iduće godine trebam imati prvu svoju promociju u Vukovaru kada ću se predstaviti Vukovarcima ali i prenijeti im što sam do sada napisao i kakvi su mi dalji planovi“, kaže Baran.

Interesantno je i kako je Baran samouk pisac koji je završio u međuvremenu Strukovnu školu. Kao samouk, sa svega 15 godina, lektorirao je i prvu knjigu.

„Pišem o epskoj fantastici, a kako se razvijam sve više odlazim u filozofske i teološke vode. U tim temama se i u budućnosti vidim jer mislim da ne mogu pisati bajke ili kuharice. Možda je jedan od razloga tome i što sam prebrzo odrastao, kaže Baran.

Naime, ovaj 22-godišnji Vukovarac sa svega tri godine života ostavljen je od majke i završio je u domu za nezbrinutu djecu. U domu je proveo 4,5 godine. Njegov otac Ivan Baran, bivši pripadnik 204. Vukovarske brigade i logoraš, preminuo je 2015. godine. Od tada živi sam. Govoreći o sebi kaže i kako je do svoje 15. godine upoznao pljačkaše, mafijaše, silovatelje, pedofile, prostitutke, dilere, narkomane…

„Poslije svega toga teško je pisati neke drugačije teme“, ističe Baran.

Dodaje da unatoč tome što su mu tek 22. godine sav je posvećen pisanju. Dnevno piše po šest sati i čita jednu knjigu. U vrijeme kada ne piše tada dnevno čita po 5-6 knjiga. Princip je jednostavan, kada manje piše više čita i obratno.