Najavljen prosvjed građana kako bi se riješilo pitanje vukovarske obilaznice

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Prema najavama građana 15. travnja, na kružnom toku kod Osnovne škole Antuna Bauera, biti će održan prosvjed građana koji traže da se konačno izgradi obilaznica oko Vukovara. Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za novinare okupljenih oko inicijative „Za vukovarsku obilaznicu“ na kojoj je rečeno kako tri godine od objave javnog poziva za izgradnju obilaznice od realizacije projekta nema ništa te da su Hrvatske ceste, kao naručitelj, 6. prosinca 2021. godine donijele odluku o poništenju javne nabave jer ne mogu osigurati financijska sredstva.

„Vukovar nalazi na državnoj cesti D2 dugoj 350 kilometara koja spaja krajnji sjever s istokom Hrvatske. Na toj ruti od svih gradova, jedino Vukovar nema obilaznicu. Sadašnja obilaznica spada u kategoriju nerazvrstane ceste i ni po čemu ne odgovara uvjetima obilaznice te smo stoga se odlučili ovim putem izraziti svoje nezadovoljstvo i obratiti se nadležnim državnim institucijama, uključujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Hrvatskim cestama te Vladi RH da ozbiljno shvate apel koji upućujemo“, rekao je Domagoj Bilić inače gradski vijećnik iz reda DP-a.

Istakao je kako u prosjeku dnevno državnom cestom D2 kroz Vukovar prometuje više od 11.000 vozila kao i da tisuće teretnih i drugih vozila svakoga dana prometuju neposredno uz četiri osnovne škole, dva dječja vrtića i brojne obiteljske kuće čime se ozbiljno ugrožava sigurnost građana i imovine. Upravo radi toga prosvjed će simbolično biti održan ispred Osnovne škole Antuna Baura s obzirom da se ta škola nalazi uz samu obilaznicu ali i kako bi ukazali na ugroženu sigurnost djece.

„Ova situacija postaje neizdrživa. Dvije godina nam se obećavalo kako će se ova situacija riješiti i realizirati ali od toga još uvijek ništa. Zemljište je otkupljeno ali očito ne pripadamo podobnoj političkoj stranci kako bi se ovo realiziralo. Naše kuće se tresu i ovdje je opasno za živjeti”, rekao je Zlatko Mažar koji je jedan od pokretača inicijative.

Okupljeni građani rekli su i kako više nemaju željenu kvalitetu života te pitaju mora li to biti baš ovako, odnosno moraju li svi ti silni kamioni prolaziti kraj naših kuća ili se može pronaći alternativno rješenje.