Na Festivalu glumca od 13. do 21. svibnja 18 predstava

ŽUPANJA, Na 23. festivalu glumca, koji će se od 13. do 21. svibnja održati Županji, Vinkovcima, Vukovaru, Iloku i Otoku bit će izvedeno 18 predstava koje je za Festival odabrao ovogodišnji izbornik, književnik i dramski umjetnik Enes Kišević dok je domaćin Festivala istaknuti kazališni, filmski i televizijski glumac Ivo Gregurević.

“Izbor predstava koji je načinio Enes Kišević je sjajan i apeliram na sve koji su uključeni oko Festival glumca pa i Ministarstvo kulture da  je izbor zaista izbor, a ne da bude uvjetovan nečim drugim osim voljom izbornika”, poručio je predsjednik Festivalskog odbora Joško Ševo na konferenciji za novinare članova Oganizacijskog odbora Festivala održanoj u Županji, ovogodišnjem gradu domaćnu Festivala glumca.

Svečanost otvorenja Festivala održat će se 14. svibnja u Dvorani “Mladost” u Županji, a nakon svečanosti bit će izvedena predstava Umjetničke akademije u Splitu i Scene mladih HNK Split “Priče iz Vukovara” po tekstovima Siniše Glavaševića, i izvedbi mladog glumca Pere Eranovića.

O nagradama na Festivalu odlučivat će Ocjenjivački sud u kojem se nalaze Lidija Helajz iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Sanja Marin iz zagrebačkog kazališta Komedija i Draško Zadar iz Kazališta Virovitica, a ove godine dodjelit će se i nagrada za najbolji kazališni plakat koja se inače dodjeljuje trijenalno. Odlukom Ocjenjivačkog suda (Zdravko Dvojković, Branka Hlevnjak i Dubravko Mataković) najboljim je ocjenjena serija plakata Kazališta Gavella iz Zagreba čiji je autor Vanja Cuclić.

U popratnom dijelu Festivala održat će se priredbe Dan domaćina, Glumci pjesnici, Glumačko sijelo te Mali noćni razgovori, naveo je Slaven Nuhanović iz Koncertno-kazališne agencije “Asser Savus” iz Vinkovaca koja je uz Hrvatsko društvo dramskih umjetnika organizator Festivala glumca.

ĐURO KARALIĆ