Na Državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih putuju ekipe OŠIM i DILJ

Foto: Karlo Šutalo

VINKOVCI, Vinkovci su ugostili veliki sportsko-edukativni Telemach Dan sporta, koji će ove godine posjetiti sve županije u Hrvatskoj i održati ukupno 29 evenata. Plazma Sportske igre mladih primjer su dugoročnog angažmana u poticanju sportskog duha, inkluzije i druženja kod djece i mladih, a natjecanja u graničaru i atletici u sklopu Telemach Dana sporta pružaju najmlađima priliku za sportske izazove. Mladim sportašima cilj je izboriti prolaz na Državnu završnicu u Rijeci, koja je vrhunac sezone i priliku za najbolje ekipe i atletičare da pokažu svoj talent i trud te upoznaju djecu iz cijele Hrvatske.  

Ispred grada Vinkovaca, u ime gradonačelnika Ivana Bosančića, okupljene je pozdravila Andrea Vinković koja je rekla kako je Gradski stadion u Vinkovcima sigurno najveselije mjesto u Vinkovcima, ali i u Hrvatskoj.

„Djeco danas promovirajte svoj grad, toleranciju, fari play i zdrav život, važno je da što više boravimo u prirodi, da se družite i lijepo zabavite“, rekla je Vinković.

Ana Miličević iz Telemacha rekla je kako je ova kompanija društveno odgovorna i da predano radi na poticanju zdravih životnih navika kroz rekreaciju, socijalizaciju i zdravo natjecanje u sportu, nastojeći djecu i mlade potaknuti na aktivnosti koje predstavljaju temelj pravilnog rasta i razvoja.

“Pored istaknutijih, medaljama okrunjenih sportova, podržavamo i druga sportska područja, te smo ponosni višegodišnji zlatni sponzor Sportskih igara mladih. Smatramo da su djeca pokretači budućnosti i da svako djetinjstvo koje učinimo aktivnijim, znači korak naprijed ka stvaranju društva koje je zdravije, sretnije i uspješnije. Nastavit ćemo ulagati napore kako bismo podržali mlade generacije u razvijanju njihovih potencijala kroz sport, čime gradimo temelje za pozitivnu i prosperitetnu budućnost”, rekla je Miličević.

Za zabavi program bile su zaslužne cheerleadersice Ma & Co i mažoretkinje Općine Nuštar koje su svojim nastupima zagrijale male sportaše za početak natjecanja. Svečani program Telemach Dana sporta započeo je paljenjem baklje koju je donio Domagoj Begonja, član Vinkovačkih Roda, državni i europski prvak u ju jitsu te pobjednik Svjetskog kupa.

Djeca su se natjecala u atletici i graničaru u dvije kategorije 2013. godište i mlađi te 2015. godište i mlađi. Kao posebno popularna disciplina istaknuo se graničar, koji kroz natjecanje miješanih ekipa, dječaka i djevojčica, potiče na druženje i inkluziju.

Najspretnija ekipa u graničaru bila je ekipa Dilj u kategoriji 2015. godište i mlađi te ekipa OŠIM u kategoriji 2013. godište i mlađi. Dok su najbrži trkači 2013. godište i mlađi Emanuel Očevčić i Luna Ratkić, a u kategoriji 2015. godište i mlađi Marta Matkovski i Ante Krstić  koji su zasluženo osvojili zlatne medalje.

Plazma Sportske igre mladih, osim promoviranja sporta i sportskog načina života, zalažu i za fair play navijanje. Djeca i mladi zabavljali su se na Plazma korneru, Topps korneru gdje su igrali svima poznate igre, a ekipa Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci volontirala je i pomogla u realizaciji eventa. Zahvaljujući dugogodišnjem koordinatoru Igara Mariju Kokaju igre se u Vinkovcima održavaju već 19 godina, a svake godine interes za natjecanja raste.

Plazma Sportske igre mladih, najveća su sportsko amaterska manifestacija u Europi, pružaju djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se natječu u 10 sportskih disciplina (Coca- Cola Cup u nogometu, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder turnir u uličnoj košarci, HEP turnir u rukometu, MIS turnir u odbojci, PAKET24 Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, FIDE turnir u šahu, graničar i atletika u sklopu Telemach Dana sporta.

Više od 110.000 djece i mladih sudjelovat će u 28. sezoni Plazma Sportskih igara mladih u Hrvatskoj.