U Policijskoj postaji Vukovar postavljena izložba pod nazivom „Koga smo zaboravili?”

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Prostor policijske postaje Vukovar, od danas je postao mjesto na kojem policijski službenici i svi građani, korisnici upravnih poslova u Policijskoj postaji Vukovar, mogu kroz izložbu  „Koga smo zaboravili?” upoznati židovsku povijest grada Vukovara.

Izložba je pripremljena u sklopu projekta „Koga smo zaboravili? Nasljeđe Židova u našem gradu“ kojeg podupire program Građani, jednakost, prava i vrijednosti (CERV), a vodi ga Europski dom Vukovar, u suradnji s partnerima iz Hrvatske i Njemačke.

Za izradu izložbe zaslužni su učenice i učenici Gimnazije Vukovar koji su u različitim obrazovnim aktivnostima tijekom 2023. istraživali  povijest židovske zajednice kroz osobne priče i rekonstrukcije biografija Židova i Židovki iz Vukovara. Prvi dio izložbe govori o povijesti vukovarskih Židova (kultura, tradicija, rodne uloge te uloga zajednice i doprinos društvu). U drugom dijelu prikazani su životopisi odabranih židovskih građana grada, a u trećem dijelu prikazani su tragovi života Židova u gradu u obliku mjesta židovske povijesti (sinagoge, groblja) i njihovo današnje stanje.

Prvi put izložba je predstavljena javnosti 30. siječnja u Gradskom muzeju Vukovar u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i godišnjice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz – Birkenau.