Najavljeno proglašenje elementarne nepogode za područja stradala u nevremenu, traži se i aktiviranje sustava protugradne obrane

Foto: Maja Barić

VUKOVAR, Na današnjoj Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko – srijemske županije župan Damir Dekanić najavio je kako će nakon prikupljanja sve potrebne dokumentacije biti proglašena elementarna nepogoda za dijelove županije koji su u ponedjeljak bili zahvaćeni jakim nevremenom. Najveće štete su zabilježene u Županju i Iloku ali i isto tako i još nekim općinama na području županije.

“Još uvijek se ne znaju razmjere štete ali znamo kako su neki dijelovi županije bili zahvaćeni ekstremnim nevremenom. Sreća je da nitko nije nastradao” rekao je Dekanić.

U izjavi novinarima Dekanić je pojasnio i sustav protugradne obrane rekavši kako u zapadnom dijelu županije postoji sustav ali da nije upoznat kako on funkcionira dok u istočnom dijelu ne postoji uopće takav sustav. Kazao je i kako je županija tražila da se izjednače sustavi u cijeloj županiji pa da se tek onda gleda je li on učinkovit ili ne.

Gradonačelnik Županje Damir Juzbašić rekao je kako su ovoga puta objekti u gradu bili pošteđeni ali da su stradale ratarske kulture i voćnjaci. Međutim, stanje u Iloku je bilo puno gore što nam je potvrdila i gradonačelnica Marina Budimir. Uništeni su usjevi, ratarske kulture, voćnjaci, vinogradi, vrtovi ali i fasade kuća, krovovi, roletne… Potopljen je bio i Gradski muzej, a ulicama u središtu grada kretala se prava bujica. Budimir je rekla kako očekuje da će elementarna nepogoda za Ilok biti ubrzo proglašena ali i da je neobično da u dvije godine Ilok dva puta bude pogođen snažnim nevremenom koje pravi velike štete.

“Naši stručnjaci kada govore o sustavu protugradne obrane kažu kako je to “skup sport” ali se ja s tim ne slažem. Voljela bih da mi netko kaže kolike su štete u Hrvatskoj nastale tijekom nevremena. Kolike su samo štete bile prošle godine kada su stradali dijelovi spačvanske šume. To su neprocjenjive štete. Mislim kako bi trebali nešto napraviti kada je riječ o sustavu protugradne obrane i onda vidjeti je li on pomaže ili ne. Tako bi barem pokušali nešto, a ovako smo prinuđeni da gledamo i čekamo što će nas pogoditi i kolike će štete biti”, rekla je Budimir.