Na 9.sajmu poslova poslove nudilo sedamdesetak poslodavaca

VINKOVCI, Po deveti put u Vinkovcima je održan Sajam poslova na kojem je slobodna radna mjesta i mogućnosti za zapošljavanje predstavilo sedamdesetak poslodavaca, a Sajam je posjetila i štandove obišla i ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić.

„Ministarstvo rada i mirovinskog sustava bit će partner svim županijama u privlačenju sredstava iz fondova EU kao i u otklanjanju svih administrativnih smetnji u stvaranju novih radnih mjesta“, poručila je ministrica Nada Šikić koju je tijekom boravka u Vinkovcima primio i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.

„Činimo što možemo kako bi povećali zaposlenost u Gradu Vinkovcima, između ostaloga, i kroz sufinaciranje otvaranje novih tvrtki, posebice obrta. “Imamo i katalog naše imovine koju nudimo našim poduzetnicima o čemu smo razgovarali i s premijerom Oreškovićem za njegova posjeta Vinkovcima”, rekao je Karlić.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji trenučano je nezaposleno 13.200 osoba dok na području Grada Vinkovcima posao traži 2.600 osoba, što je manje nego godinu dana ranije.

Ono što raduje je da je sve veći broj ljudi s evidencije otišao u zaposlenje, kazao je predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Područnog ureda Vinkovci Mario Paljušaj ocjenivši kako utjecaj na to imaju i javni radovi koji su krenuli s proljećem, posebice zapošljavanje žena kojih je na području županije u javnim radovima zaposleno 450.

Po riječima ravnateljice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankice Paun Jarallah, zaključno s ožujkom u evidenciji HZZ bilo je 276.000 osoba što je 13 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine dok je zapošljavanje istodobno poraslo za više od 40 posto.

Ti podaci raduju i ohrabruju ali je situacija u našoj županiji i dalje iznimno teška, ustvrdio je zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba napomenuvši kako mladi svakodnevno napuštaju županiju i odlaze u inozemstvo.

“Molimo vas, a u nekim stvarima od vas i zahtjevamo, ne odričući se vlastite odgovornosti, da učinite sve kako bi se situacija u ovom dijelu Hrvatske što prije poboljšala. Ne želimo da nam sela i gradovi ostanu prazni jer na taj način oduzimamo si budućnost“, poručio je Cirba ministrici Šikić.

ĐURO KARALIĆ