Molnar: Ostanite hrabre i ustrajne i svoj glas i pero ne dajte nikome

Foto Pixabay

VINKOVCI, Seksizam u novinarstvu prisutan je i na terenu i u redakciji, piše organizacija Reporteri bez granica (RSF) u izvješću kojim upozorava na raširenost te pojave i višestrukim posljedicama za žene u medijima i za medijske slobode.

Izvješće objavljeno na Međunarodni dan žena sastavljeno je na temelju anketa koje je RSF proveo uviše do 112 zemalja. 

RSF je anketirao novinare i izvjestitelje prikupivši podatke o diskriminaciji, uvredama, spolnom uznemiravanu, neželjenim dodirima, verbalnoj i tjelesnoj agresiji spolnog karaktera, prijetnjama silovanjem te silovanju. 

“Biti novinarka znači dvostruku opasnost. Osim opasnostima svojstvenima toj profesiji, žena je izložena i spolnom i seksističkom nasilju”, piše RSF. 

U povodu Međunarodnog dana žena oglasila se i regionalna povjerenica Sindikata novinara Hrvatske Vukovar Marija Molnar.

“Radimo težak posao, borimo se s nejednakim plaćama, nemamo jednake šanse, napredujemo sporije i nasilje je naša svakodnevica. Da, držimo i ona tri ćoška u kući kako nam često tepaju i podsjećaju nas. Baš zato, ostanite borbene, hrabre, snažne,  ustrajne i solidarne,  uvijek se sjećajući  žena koje su krčile put za nas,  posebice onih u našoj profesiji. I ne dajte svoj glas i pero nikome”, poručila je Marija Molnar.