Željko Sabo: Za četiri godine Vukovar može postati “mali Beč”

Foto: Privatna fotografija

Vrlo brzo nakon što je postao gradonačelnik Vukovara Željko Sabo postao je jedan od poznatijih i prepoznatljivijih političara u Hrvatskoj. Tijekom pet godina na čelu Vukovara mnogo projekata je realizirano i započeto, a niz je onih koji su ostali na planovima. Nakon što je isključen iz SDP-a na svibanjske lokalne izbore Sabo izlazi kao nezavisni kandidat.    

Tko je Željko Sabo? S čime se bavite danas?

-Jučer, danas, sutra, bavim se političkim radom. Do nedavno kao predsjednik županijske i gradske organizacije SDP-a, a sada kao nezavisni kandidat za gradonačelnika Vukovara. 

Bili ste gradonačelnik Vukovara u periodu od 2009. do 2014. godine. Kako bi ocijenili Vukovar danas?

-Na žalost, od 2014. godine nije se nastavila obnova i samog središta grada. Ministarstvo kulture, u dogovoru sa gradskom vlasti, nije sedam godina učinilo ništa da se obnova završi u cijelosti. Danas se još uvijek vide radovi koji se obavljaju, a dio su započetih projekata u mome mandatu. Isti su trebali biti davno završeni. Novci koji su nam bili na raspolaganju i koje ćemo koristiti, neće u potpunosti ispuniti osnovni cilj, koji bi trebao biti otvaranje novih radnih mjesta i zadržavanje iseljavanje obitelji iz Vukovara.

Gdje vidite probleme za trenutačno stanje?

-Treba imati viziju, plan, akcijski plan. Dobiva se dojam da sve što se trenutno događa u Vukovaru nije planski i kao da se netko nečega sjeti i kaže: Ej, mogli bi možda ovo…

Kako je došlo do Vaše ponovne kandidature za gradonačelnika Vukovara?

-To je logičan slijed mog političkog djelovanja. Potpore koju imam od bivših i sadašnjih članova SDP-a Vukovar te građana su osnovni poticaj mojoj kandidaturi. Mogu i želim dati doprinos razvoju i opstojnosti grada. Mnogi projekti koje sam želio realizirati nisu doživjeli realizaciju, a sigurno imaju svoju opravdanost.

Što će biti u fokusu Vašeg rada u naredne četiri godine?

-Stvaranje preduvjeta za razvoj gospodarstva kako bi zaustavili odlazak Vukovaraca iz svog grada. Mislim da je bitnije zaustaviti odlazak te pokušati možda učiniti da se mnogi i vrate. Čemu prazniti grad i naseljavati ga sa ljudima iz drugih sredina. Svakako da prioritet vidim i u, upravo kako sam i radio u prošlom mandatu, ulaganju u obrazovanje mladih. 

Imate li plan što napraviti za podizanje gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta…?

-Da svakako. Djelovanje sadašnjeg gradonačelnika sa suradnicima, grad Vukovar je vratilo mnogo godina u natrag. Posvađali su nas sa svima. Kao da žele Vukovar izolirati i ograditi ogradom u koji bi se ulazilo sa specijalnim propusnicama. Nesigurnost građana, stalni sukobi mladih osoba, doveli su do takvih negativnih tenzija koje su dovele do toga da nas i gospodarstvenici zaobilaze u velikom luku. Upravo to vidim kao svoj prvi zadatak. Nastavak politike koju sam provodio, mir i tolerancija, kao osnovni preduvjet za razvoj grada. Nakon toga, sve ostalo su tehnička pitanja koja se putem raznih pogodnosti mogu još više poboljšati. Za vrijeme moga mandata izgrađene su dvije i po (2,5) tvornice. Zbog prekida mandata nisam stigao na otvorenje treće koja je eto do pola bila izgrađena. Radi se o tvornicama Bio dizel, Tvornica mineralnih gnojiva i ovo pola Yasenka. Koliko prije, a koliko poslije. Niti jedna. To pokazuje i vrednuje naš rad.

Razmišljate li i o rješenju učestalih sukoba između mladih i srednjoškolaca?

-Mislim da će promjenom gradskih čelnika ovo prestati ali sa mladima treba raditi i u njih ulagati. Zajedničkim djelovanjem roditelja, nastavnika, profesora, gradskih čelnika, trebamo osmisliti programe djelovanja za mlade Vukovara kako bi ih približili jedni drugima, a ne razdvajali. Ujedno imam i rješenje koje ću u svom kratkom izbornom programu ponuditi, no ne želim ga sada iznijeti jer je očito da neki kandidati kopiraju upravo moje stavove koje sam iznosio.

Kako vidite Vukovar za 4 godine?

-Ukoliko iskoristimo sve svoje prednosti koje imamo i krenemo u pravom smjeru razvoja, onda bi Vukovar kao lučki grad na rijeci Dunav, bio “mali Beč”.

Kako bi ocijenili suparnike u kampanji?

-Stvarno bih želio da čujem nešto što ne znam, a dobro je za građane Vukovara

U međuvremenu ste izbačeni iz SDP-a. Koliko Vam to može otežati izbore, a koliko pomoći?

-Nitko mene nije izbacio. Isključen sam nakon što je Predsjedništvo SDP-a raspustilo rukovodstvo vukovarskog SDP-a zbog toga što je jednoglasnom odlukom odlučilo da sam kandidat GO SDP Vukovar za gradonačelnika Vukovara. Rukovodstvo je poštovalo i iskazanu volju 95% članstva za ovakvu odluku. Upravo je to i bio jedan od razloga pokretanje postupka za moje isključenje koje je dovelo do toga da je gotovo cijelo rukovodstvo i 90% članstva (365 članova) napustilo SDP te se udružilo u TIM NEZAVISNE LISTE ŽELJKO SABO. Ovo je istina i činjenica, bez obzira što ju netko ne želi prihvatiti. Sigurno da je ovo doprinijelo micanje nekih barijera zbog stranke SDP koji su mnogi imali, tako da već za ovo kratko vrijeme nama se priključuju građani Vukovara.