Mladi SDP-ovi za pravo na izbor svake osobe da upravlja vlastitim životom

VUKOVAR, Forum mladih SDP-a Hrvatske oglasio se priopćenjem za javnost, čiji je supotpisnik Forum mladih SDP-a Vukovar, a u kojem se zabrinjavajućim ocjenjuje javni poziv na molitvenu akciju kako bi se jednu trudnicu s vukovarskog područja odgovorilo od namjere da se podvrgne pobačaju.

“Forum mladih SDP-a Hrvatske smatra da je ovakav javni poziv zabrinjavajući iz više razloga. Prvo, krši se pravo svake građanke i građanina na privatnost i zaštitu osobnih podataka…Drugo, sudionice i sudionici navedene molitvene organizacije koji su ujedno i same korisnice i korisnici zdravstvene skrbi, trebali bi znati da Zakon o zdravstvenoj zaštiti Republike Hrvatske kaže da žena ima pravo na prekid trudnoće do 10. tjedna”, navode mladi SDP-ovci.

Ističu kako kao mlade socijaldemokratkinje i socijaldemokrati smatraju da svatko ima pravo na izbor i upravljanje svojim životom.

“Navedeno pravo je civilizacijski doseg kojeg bi se svaka moderna država trebala pridržavati. Borba protiv pobačaja ne bi se smjela vršiti ovako sramotnim činom koji gazi ljudsko dostojanstvo, zabranama, represijama i kaznenim progonima kao što je odnedavno slučaj u Poljskoj, a kamoli akcijama koje graniče s javnim linčem”, ističu.

Upozoravajui kako ni u kojem slučaju ne potiču na pobačaj, već štoviše vjeruju da je za mnoge žene to iskustvo traumatično i bolno.

“Smatramo da kao država i društvo trebamo usmjeriti svoje napore na prevenciju – kvalitetno informiranje i obrazovanje kako bismo smanjili broj neželjenih trudnoća te omogućili socioekonomske uvjete dostojne svakog čovjeka u cilju smanjenja prekida trudnoće iz ekonomskih razloga. Mišljenja smo da su to prave mjere za smanjenje broja prekida trudnoće”, poručuju iz Foruma mladih SDP-a Hrvatske.

Članovi Molitvene inicijative “40 dana za život” okupili su se u srijedu ispred vukovarske Opće županijske bolnice u molitvi sa spas nerođene djece, a okupljanje je pobudilo zanimanje dijela javnosti nakon što je obznanjen poziv za okupljanje koji je objavljen na facebook profilu vukovarske podružnice Inicijative, a u kojem se najavljuje dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta u Vukovar na pobačaj.

Đuro Karalić

Foto: parentium.com