Komedijom “Shakespeare Pir” vinkovačko kazalište najavljuje novu sezonu

VINKOVCI, Premijerom komedije “Shakespeare Pir” u režiji Dražena Ferenčine nastaloj u koprodukciji s Kazalištem Virovitica, u petak, 7. listopada, započet će 15. kazališna sezona vinkovačkog Gradskoga kazališta “Joza Ivakić”.

Shakespeare Pir” na scenu donosi presjek Shakespearovih komedija, u čast 400. obljetnice autorove smrti, kako bi se spojilo Shakespearovo i današnje vrijeme i vidjelo kako je komedija i komično ono što nas uvijek spaja jer smisao za humor nema rok trajanja, poručuju iz vinkovačkog kazališta u najavi premijere.

“Naime, u 21.stoljeću i tehnološkom dobu, Shakespeare nije samo kulturna ostavština nego i brand, pop zvijezda, turistički proizvod, ime malo kome nepoznato, a ipak se rijetki mogu dičiti stvarnim poznavanjem njegovog opusa. Dok mentalne lijenčine opravdanje za svoje nečitanje njegovih djela uglavnom pronalaze u teškoćama sa stihom, „zastarjelim“ jezikom i stilom, autorski tim Shakespeare Pira, svjestan poražavajućih činjenica, isprobava prokušanu formulu parodijskog hommagea. Kroz brze izmjene prizora i energičnu glumačku igru, predstava o kojoj je riječ nastojat će i tragedije i komedije, i povijesne drame i sonete Williama Shakespearea podjednako približiti svim slojevima publike, obećavajući im pritom nezaboravnu zabavu, ali i ironični metateatarski komentar”, navode vinkovački kazalištarci.

U predstavi glume Igor Golub, Sara Lustig, Monika Lančćak, Vladimir Andrić, Goran Koši i Goran Vučko. Scenografiju i plakat predstave potpisuje kultni strip autor Dubravko Mataković, kostime je načinila mlada dubrovačka kostimografkinja Anamarija Filipovi-Srhoj, a glazbu Igor Karlić.

Đuro Karalić

Foto: Kazalište Joze Ivakića Vinkovci