Pavliček: Protiv smo Istanbulske konvencije, a prijedlog novog izbornog zakona ima niz nelogičnosti

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Hrvatska konzervativna stranka (HKS) podržava inicijativu protiv Istanbulske konvencije za koju smatraju da neće donijeti ništa dobroga Hrvatskoj.

„Njenim usvajanjem doći će do dalekosežnih posljedica za Hrvatsku i njene građane. Isto tako nad hrvatskim institucijama bilo bi tijelo EU s čime Hrvatska gubi dio suvereniteta. U konačnici će nas to koštati milijardu kuna, a sve to neće doprinijeti većoj zaštiti žena od nasilja“, rekao je predsjednik HKS-a Marijan Pavliček na konferenciji za novinare.

Kada je riječ o inicijativi „Narod odlučuje“, u okviru koje bi se mijenjao izborni zakon, Pavliček kaže da pozivaju svoje članove i simpatizere da glasaju po savjesti. Kazao je kako postoječi izborni zakon nije dobar ali i da kao stranka nisu za obične kozmetičke promijene.

„Ima tu i dobrih ali i loših stvari. Hrvatska javnost nije dovoljno dobro informirana oko svega toga i treba dodatno pojašnjenje. Manjine ne trebaju sudjelovati u kreiranju buduće većine i kod odluka o državnom proračunu. Nismo niti za to da manjine imaju povlašteni status nego da se njihov broj određuje temeljem izbornih rezultata kao i ostale stranke. Kada je riječ o dopisnom glasovanju za dijasporu radi se o kozmetičkim promjenama“, rekao je Pavliček.

Istakao je kako im je najsporniji prijedlog smanjena izbornih jedinica što bi, kako je rekao, Hrvatsku umjetno podijelilo na regije.

„Posebno nam je nelogično da se broj zastupnika određuje temeljem broja glasača. Prema tom prijedlogu Grad Zagreb bi imao četvrtinu zastupnika u Saboru čime bi i ovo najviše zakonodavno tijelo bilo centralizirano. Pet slavonskih županija imali bi manji broj zastupnika od Zagreba. Tako bi ti dijelovi Hrvatske bili dodatno marginalizirani“, rekao je Pavliček.