Miri Gavranu nagrada za životno djelo 27. Dana Josipa i Ivana Kozarca

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Književnik Miro Gavran dobitnik je nagrade za životno djelo na tek završenim Danima Josipa i Ivana Kozarca koji su se po 27. put održali u Vinkovcima, u organizaciji Slavonske naklade “Privlačica”.

Godišnje nagrade dobili su akademik Krešimir Nemec za knjigu „Leksikon likova iz hrvatske književnosti“ te Julijana Matanović za knjigu „Djeca na daljinu“.

Povelje uspješnosti kojima se svake godine nagrađuju mlađi autori dodijeljene su osječkim autorima Mirjani Repanić-Braun i Mariu Braunu za knjigu „Spomenik Svetog Trojstva u Osijeku“ te Pauli Rem za knjigu „U ime kapitala“.

„Nagrada mi puno znači posebno jer nosi imena dvojice velikih slavonskih pisaca, a kako sam ja rođeni Slavonac, moram biti iskren i reći da sam se s velikim zadovoljstvom primio vijest o nagradi i to u gradu koji je za mene simbol književnosti i kulture i kazališta“, rekao je Gavran zahvaljujući se na nagradi.

Književno znanstvenu manifestaciju Dani Josipa i Ivana Kozarca utemeljili su 1995. godine Slavonska naklada „Privlačica“ i Društvo hrvatskih književnika te grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatske šume.