Ministrica Vučković u Vinkovcima: S mjerama se nastavlja i dalje, a danas ili u ponedjeljak bi trebala krenuti isplata mikro, malih i srednjih svinjogojaca

Foto: Đuro Karalić

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika, a nazočila joj je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je pri tom najavila projekt izgradnje tipskih svinjogojskih farmi.

 “S Veterinarskim fakultetom u Zagrebu smo započeli projekt izrade idejnih rješenja za tipske farme, koji podrazumijeva izgradnju tradicijskih farmi određenih kapaciteta, uz poštivanje svih biosigurnosnih uvjeta”, kazala je Vučković dodajući kako je do sada svinjogojcima kojima su uslijed afričke svinjske kuge usmrćene ili uginule svinje, kao i onima koji su imali gubitak dijela prihoda, isplaćeno 17,1 milijun eura.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić upozorio je kako opasnost od te bolesti još uvijek niej prošla.

„Opasnost nije prošla jer se bolest vrlo često nakon određenog razdoblja ponovno pojavi i upravo se zbog toga moramo pridržavati pravila i ne smijemo se opuštati. Ono što slijedi nakon suzbijanja zaraze je prilagođavanje objekata po propisanim pravilima“, rekao je Dekanić.

Dotaknuvši se projekta izrade tipskih svinjogojskih farmi kazao je kako je traženo da tipski objekti budu u nekoliko kategorija, ovisno o broju svinja u uzgoju, kako bi se malim, srednjim i velikim proizvođačima omogućilo da se sa što manje sredstava ili uz potpore Ministarstva nastave baviti svinjogojstvom.

Župan je također rekao kako je jedna od tema o kojoj se razgovaralo bila štete na plastenicima koje su nastale za olujnog nevremena prošloga ljeta.

“Oštećenici nisu na prikladan način obeštećeni jer nisu mogli osiguravati objekte, a obeštećenja koja su dobili nisu dovoljna za nadoknađivanje štete koja je nastala. Tražimo rješenje kako bi oni bili pravednije obeštećeni jer je u pitanju velika proizvodnja. Nekoliko je slučajeva bilo u Cerni, Otoku i Privlaci. Naišli smo na razumijevanje ministrice i siguran sam kako će se taj problem riješiti“, izjavio je novinarima župan Dekanić.