Započela trodnevna posjeta Pučke pravobraniteljice Vukovarsko-srijemskoj županiji

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Trodnevni boravak Pučke pravobraniteljice Lore Vidović i njenih suradnika Vukovarsko-srijemskoj županiji započeo je razgovorom s županom Vukovarsko-srijemske županije Božom Galićem.

„Krenuli smo od Vukovarsko-srijemske županije, a do kraja godine planiramo posjetiti još dvije-tri županije. Cilj nam je na taj način obići cijelu Hrvatsku. Želimo saznati kako zaista žive građani na terenu i s kojim problemima se susreću. Isto tako želimo vidjeti na koji im način možemo pomoći, kako da bolje provodimo zakone koje smo donijeli, odnosno, pomoći im na pravi način. Nekima ćemo pomoći, a neke ćemo usmjeriti na nadležne urede i ministarstva“, rekla je Vidović.

Kazala je i da očekuje što veći broj pritužbi građana jer mali broj njih ne znači da nema povreda ljudskih prava. Prema njenim riječima broj pritužbi građana od 2012. do 2016. godine skočio je za 90 posto pri čemu su tijekom 2016. godine prvi put pritužbe na diskriminaciju najzastupljenije. Građani su se još žalili i na pravosuđe, postupanje policije, povredu prava iz radnih odnosa, socijalna pitanja i sl.

Iz Ureda Pučke pravobraniteljice najavljuju kako će se ona s građanima susresti u četvrtak, 31. kolovoza, u 18 sati, na tribini koju organizira u Općinskoj narodnoj knjižnici u Babinoj Gredi. Nakon kratkog predstavljanja rada institucije, pravobraniteljica će odgovarati na pitanja iz svih područja nadležnosti. Najavljeno je i kako će savjetnici pravobraniteljice primati pritužbe građana u Vukovaru (30. kolovoza od 10 do 12 u zgradi Grada Vukovara, dr. Franje Tuđmana 1), Borovu (31. kolovoza od 10 do 12 u Vijećnici Općine Borovo, Glavna 3), Vinkovcima (31. kolovoza od 13 do 15 Velikoj gradskoj vijećnici, ulica Bana J. Jelačića 1), Otoku (1. rujna od 11 do 13 u Gradskoj vijećnici, Trg kralja Tomislava 6A – prvi kat) te u Gunji (1. rujna od 14:30 do 16:30, na adresi Vladimira Nazora 317b).