Ministrica Vučković: Radimo najbrže što možemo, sva gospodarstva koja su u odgovarajućim registrima bit će isplaćena

Foto: Đuro Karalić

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je danas kako je više od 400 gospodarstva isplaćeno do sada što se tiče izravne štete od Afričke svinjske kuge.

“Želimo te gospodarstvenike imati i dalje na tim područjima uz podizanje biosigurnosti. Radimo najbrže što možemo, sva gospodarstva koja su u odgovarajućim registrima bit će isplaćena”, poručila je Vučković.

Podsjetila je kako je Ministarstvo poljoprivrede donijelo novu naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje ASK, kojom je među ostalim propisano da je držanje svinja u zonama ograničenja  (Vukovarsko-srijemska županija) nakon 31. listopada dozvoljeno isključivo u objektima kategorije 3 i 4, a u objektima nižih kategorija one se moraju dati na klanje te u tim objektima nije dozvoljeno držanje svinja najmanje 12 mjeseci. 

Radi spriječavanja širenja te bolesti na područjima županija visokog rizika – Osječko-baranjske i Brodsko-posavske, pak, određeno je da svinje iz objekata koji su kategorizirani s 0,1 i 2 moraju biti upućene na klanje do 30. studenoga. Pritom se objektima koji udovoljavaju uvjete za kategoriju 3 i 4 te uvjete biosigurnosti dozvoljava rekategorizacija do 31. listopada, jer se nakon tog datuma držanje svinja i u tim županijama dozvoljava samo u objektima kategorije 3 i 4. 

“Iako ASK po broju slučajeva stagnira zadnjih 10-ak dana, tek treba vidjeti hoće li to biti trajno, međutim ona se ipak probija selo po selo. U posljednje vrijeme, upravo proučavajući nove slučajeve, primijetili smo neka postupanja koja u blažem slučaju govore o grubom nehaju, a u nekim slučajevima i nečim što se ne može nazvati grubim nehajem. Postoje zapisnici, postoje postupanja koja slijede u takvim slučajevima. Takva postupanja mogu zaraziti cijelo selo koje je dva mjeseca bilo čisto od te bolesti. Mi to ne možemo prepustiti, jer nam se time ugrožava svinjogojstvo. Učinit ćemo sve da ljudima pomognemo, svjesni što za njih znači ubrzavanje procesa popisivanja svinja i kategorizacije, ali to je ispravan put a veterinarska služba je u tome nepodijeljna”, prenose domaći mediji izjavu ministrice Vučković.