Akademija zemlje i ruku nudi “ćerpić” kao novi iločki turistički proizvod

Foto: Đuro Karalić

ILOK, OPG „Izvori života“ iz Iloka i Društvo Iločana i prijatelja Iloka iz Zagreba pokrenuli su edukacijski projekt očuvanja izrade „ćerpića“ – zemljanih opeka i drugih uporabnih predmeta od zemlje pod nazivom Akademija zemlje i ruku.

Akademija se ovoga tjedna održava u Iloku na zaštićenom arheološkom području Turska skela na imanju “Ribarska kuća” obitelji Zelenika, a o čemu je riječ pojašnjava idejna začetnica i voditeljica projekta Mirjana Zelenika.

“Nalazimo se na zaštićenom arheološkom lokalitetu Turska skela gdje naša obitelj ima u vlasništvu Ribarsku kuću koju smo obnovili i u kojoj je moguć smještaj posjetitelja. Uzeli smo još dvije kuće koje ćemo također obnoviti s ciljem da na ovoj lokaciji napravimo Centar zemljane kulture za izobrazbu arhitekata, ali i turista koje to zanima. Uspjeli smo od Grada Iloka otkupiti i jednu šikaru s izvorom vode te namjeravamo urediti tu parcelu u vidu robinzonskog kampa sa sojenicama”, kazuje Mirjana Zelenika čija se obitelj bavi i proizvodnjom pjenušaca koje je moguće naći u ponudi ponajboljih svjetskih hotela.

“Imamo pet vrsta pejnušaca i jedini smo iz Hrvatske koji smo dobili Decanter preporučeni pejnušac svijeta 2010.-2015.. Gradimo kušaonu pjenušaca, vina i čokoladnih pralina i smatramo da Iloku zaista treba neki poseban sadržaj. Mislimo da je “Akademija zemlje i ruku” pravi pogodak”, ocjenjuje Mirjana Zelenika koja živi na realciji Zagreb-Ilok, ali u Iloku sve više provodi vremena jer je taj grad uvijek iznova oduševljava.

Napominje kako sve što se radi na OPG-u “Izvori života” vezano je uz baštinu te su tako i pjenušci koje proizvodi OPG Zelenika brendirani uz pomoć hrvatske kulturne baštine.

“Akademija zemlje i ruku izvrsna je prilika kojom turisti mogu iskusiti i osjetiti život kao nekada te naučiti nešto novo”, poručuje Mirjana Zelnika dodajući kako osnovu Akademije čini izrada opeke od zemlje, pljeve/slame i vode koje se nazivaju „ćerpić“.

U sklopu manifestacije u četvrtak je održan i Festival susjeda, natjecanje u pripremanju fiš-paprikaša i niz predavanja s ciljem informiranja sudionika o mogućnostima razvoja ruralnog turizma i ljepotama lokalnog kraja.

“”Ćerpić” je starinska opeka sačinjena od gline i slame ili pljeve koja je u prošlosti bila široko korištena u ruralnom građevinarstvu. Proizvodi se u obliku nepečene opeke sušene na suncu”, pojašnjava direktor Turističkog ureda Ilok Ivica Miličević dodajući kako događaji poput Akademije zemlje i ruku uvelike upotpunjuju turističku ponudu Iloka i nude neke nove obzore mogućih smjerova u kojima bi se turizam u Iloku mogao razvijati.