Ministrica Vučković: Obnovit ćemo svinjogojstvo u što kraćem roku

Foto: Đuro Karalić

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije kojoj je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručivši kako će ministarstvo učiniti sve kako bi se nakon što prođe afrička svinjska kuga u što kraćem roku obnovilo svinjogojstvo.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nastavljaju s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge. Kroz Program potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave zaraze do 22. rujna isplaćena je potpora za 220 gospodarstava u ukupnom iznosu od 1.1 milijun eura, kazala je Vučković najavivši nastavak isplata već za danas i sutra..

„Do danas je eutanazirano 19.400 svinja s otprilike 870 gospodarstava, a putem ovlaštenog procesa klanja otpremljeno je oko 34 tisuće svinja. Time je razrijeđena populacija u zoni ograničenja na području ove županije što je nužno ako se želimo uspješno nositi s bolesti. No, još jednom ću poslati poruku da ćemo mi to obnavljati u najbržem mogućem roku i da ćemo, pored naknade za izravne štete i rada na naknadama za izgubljenu dobit, na vrijeme objavljivati investicijske programe za podizanje ponove proizvodnje. Zauzeli smo stav da naknadu štete isplaćujemo svim uzgajivačima, ali i da ćemo dodatno poduprijeti proizvodnju svima koji ju žele pokrenuti i koji će unaprijediti svoje biosigurnosne uvjete“, rekla je ministrica.

Dotaknuvši se svinjokolje, napomenula je kako su točno određena pravila po kojima se mora djelovati. Ponovila je kako prodaja svježeg mesa općenito, klanje na vlastitom gospodarstvu, prodaja mesa koje je podrijetlom iz zona ograničenja kao i svi oblici prerade mesa koji nisu dozvoljeni po posebnoj uredbi trenutno nije moguće.

„Onog trenutka kad budemo mogli prijeći u drugu fazu koja se naziva regionalizacija, onda će biti relaksirani i određeni uvjeti koji se odnose na svježe meso i sve oblike prerade. Pričekajmo pa ćemo vidjeti je li moguće nešto mijenjati u prvom dijelu koji se odnosi na ovu veliku i značajnu tradiciju. Do tada ćemo potvrditi da ćemo poduprijeti financijski i na sve moguće načine organizacijski, u suradnji s općinama i Županijom, na način na koji je moguć, a da ne utječemo na širenje zaraze“, poručila je.

Svinjokolje se dotakao i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši kako pitanje održavanja svinjokolja nije samo egzistencijalni problem, već i dio života naših ljudi. „Pokušavamo pronaći najbolji način, a dobili smo i informaciju da će se, u svakom slučaju svim onim gospodarstvima koje su na taj način skrbile o svojim obiteljima, omogućiti na neki način doprema mesa koje će biti izvan zone ograničenja, zdravo i moći će se raditi prerada“, kazao je župan.