Ministar turizma u Vladi RH Gari Cappelli u posjeti županiji

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, Ministar turizma u Vladi RH Gari Cappelli boravi u dvodnevnoj posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji tijekom koje je razgovarao i sa čelnicima županije. Rečeno je tom prilikom kako prema statističkim podacima Ministarstva turizma, Vukovarsko-srijemska županija u prvih devet mjeseci ove godine bilježi 64.171 dolazaka i 105.562 noćenja što predstavlja porast od 44 posto. Prema istim podacima osim domaćeg stanovništva (80.589), najveći broj noćenja ostvaruju posjetitelji iz Njemačke s povećanjem od 33 posto, Srbije 39 posto, Italije 18 posto, dok je broj gostiju iz Bosne i Hercegovine porastao za 10 posto. Tijekom razgovora bilo je riječi o budućem razvoju turizma na području županije kroz nove tri akcije.

„Razgovarali smo o prvom sastanku koji će se održati kroz sljedećih mjesec dana na kojem ćemo napraviti akcijski plan o razvoju turizma za sljedeće dvije do tri godine. Vukovarsko-srijemska županija se prijavila na jedan projekt cikloturizma kroz koji joj je dodijeljeno 350 tisuća kuna“ rekao je Cappello dodaju kako je razvoj cikloturizma ujedno i jedna od najbržih akcija koje se mogu napraviti.

Isto tako bilo je riječi i oko kulturnog turizma u koji spada i valorizacija Vučedola kao i mogućnostima otvaranja centara kompetencije koji će se otvarati u RH i na kojima će se školovati kadrovi u turizmu. Za ovaj projekt financijska su sredstva već osigurana od strane EU. Cappelli je istakao kako je cilj Vukovarsko-srijemskoj županiji dati malo turističkog štiha i dodatnog života, a sve s ciljem kako to ne bi bio samo 18. studeni nego da turizam ovdje traje 12 mjeseci u godini. Rekao je i kako će se razmotriti i mogućnost da se Dani hrvatskog turizma održe u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

„To je kompleksan događaj na kojem nazoči oko 1300 ljudi i za koji će nam trebati godinu dana kako bi napravili dobar projekt, koji ne bi trajao dva dana kao inače nego tjedan dana. Tada bi se prezentiralo sve što Slavonija može ponuditi“, rekao je Cappelli.