Predstavljena slikovnica “Legenda o Orionu”, bajkovita priča o nastanku keramičkog prikaza najstarijeg europskog kalendara

Foto: Đuro Karalić

Dječja slikovnica “Legenda o Orionu” čiji je autor Vinkovčanin Silvio Matušinskij predstavljena je večeras u vinkovačkom Gradskom kazalištu Joze Ivakića u izdanju Udruge Samo pozitivno u nazočnosti brojnih mališana iz vinkovačkih gradskih vrtića od kojih su neki zaslužni i grafički izgled slikovnice.

Naime, kako je pojasnila Mara Majstrović iz Udruge Samo pozitivno”, tijekom pandemije koronavirusa tete u Dječjem vrtiću Vinkovci čitale su mališanima “Legendu o Orionu”, a potom su djeca i naslikala svoju viziju bajke.

“Njihovim likovnim radovima ova prekrasna slikovnica je i oslikana, na što smo posebice ponosni”, kazala je Mara Majstorović.

Po riječima autora, ideja o “Legendi o Orionu” rodila se sama po sebi i iz ljubavi prema povijesti i arheologiji.

“Kako me život odveo u rad u prosvjetu, shvatio sam da djeca jako malo znaju o povijesti i baštini svoga grada i kraja u kojem žive”, kazao je Matušinskij koji je autor šesdesetak dijela različitog žanra, ponajviše romana i pripovijesti za djecu, ali i za odrasle.

Tijekom predstavljanja slikovnice rečeno je i kako je kroz “Legendu o Orionu” zaživjela jedna lijepa priča kroz koju se želi najmlađe naučiti da pričaju o baštini i povijesti Vinkovaca.

Autor je kroz slikovnicu ispričao bajku o nastanku prapovijesne keramičke posude nazvane po zviježđu Orion, pronađene 1978. godine prilikom arheoloških iskapanja vezanih uz gradnju hotela “Slavonija” u Vinkovcima. Poznati hrvatski arheolog Aleksandar Durman, koji je bio voditelj tih istraživanja naknadno je utvrdio kako urezani ukrasi na posudi, čiji je nastanak datiran prije 2600. godine prije Krista prikazuje najpotpuniji europski (indo-europski) kalendar koji je zasnovan na astralnom simbolizmu s relevantnim zviježđima za sva četiri godišnja doba.