Ministar Nakić: sanacija vinkovačke i vukovarske bolnice bila loša

VUKOVAR, Ministar zdravlja u tehničkoj Vladi Dario Nakić boravio je u četvrtak u Vukovarsko-srijemskoj županiji najavivši ulaganja u vinkovačku i vukovarsku bolnicu, u kojima, kako je ocjenio, sanacijski postupak koji se provodio, nije polučio očekivani rezultat.

“Može se postaviti pitanje, što je bio cilj sanacije, sanacija kao sanacija ili sanacija kao preuzimanje kontrole nad tim ustanovama. Moramo ići reformu jer ne mogu županije vraćati dugovanja bolnica. To ne možemo očekivati od njih. Bilo bi to prebacivanje odgovornosti. Bolnice, u suradnji s ministarstvom i HZZ-om uz pomoć i kontrolu županija, dovest će do toga da se sustav stabilizira i da sam počne vraćati dugove”, kazao je Nakić.

Ocjenio je kako se zdravstveni sustav na području Vukovarsko-srijemske županije nalazi u zadovoljavajućem stanju ali kako negativnosti ima.

“U bolnici u Vinkovcima smo zatekli stanje rukovođenja ustanovom koje je u ranijem mandatu bilo, da ne budem pregrub, dosta loše i tražimo načine kako odmah otkloniti uočene nedostatke. Na odjelu radiologije vinkovačke bolnice nalazi se uređaj koji ne radi dvije godine jer treba rješiti neke probleme. Čim smo došli do izmjene ravnatelja krenuli smo rješavati taj problem kao i problem vinkovačke oftamologije. To je potpuno novouređeni odjel koji stoji prazan jer nema unutra opreme. Odmah sam nazvao ministra Tolušića da vidim kako bi iz EU fondova mogli opremiti taj odjel”, kazao je.

Najavio je kako će se za vukovarsku bolnicu nabaviti CT uređaj koji košta oko četiri milijuna kuna, a trabao bi biti instaliran na jesen.

Ministar Dario Nakić obišao je vinkovačku i vukovarsku bolnicu, a u Palači Srijem razgovarao je s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem.

“Veseli me način pristupa Ministarstva zdravlja problemima na terenu jer svima nam je cilj da zadržimo i još više poboljšamo postojeću zdravstvenu skrb, a da pri tom ne opteretimo građane novim izdvajanjima”, rekao je nakon razgovora župan Boži Galić.

ĐURO KARALIĆ