Milaković: Potrebno je istražiti je li sukob srednjoškolaca potaknut izvan krugova mladih i koristi li ih se za političke ciljeve

VUKOVAR, Povodom jučerašnje tučnjave u vukovarskoj četvrti Borovo naselje priopćenjem za javnost oglasio se i zamjenik gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Milaković. Kako navodi Milaković masovnu tuču kod Tehničke škole „Nikola Tesla“ u Vukovaru teško je sagledati izvan konteksta međunacionalnih odnosa u Vukovaru, politike te skorih lokalnih izbora.

„Postavlja se pitanje kako je moguće da policija nije uspjela spriječiti sukob ako znamo koliko je policajaca na ulicama Vukovara u posljednje vrijeme te da je Tehnička škola i prostor oko nje u više navrata do sada bila područje sukoba. Isto tako, potrebno je istražiti da li je sukob potaknut izvan krugova mladih i da li je moguće da neko ide tako daleko da mlade ljude koristi za ostvarenje svojih političkih ciljeva“, navodi Milaković.

Dodaje i kako javnost mora znati i što se dogodilo sa sudionicima nekoliko međunacionalnih sukoba u proteklih godinu dana, odnosno jesu li oni primjereno kažnjeni ili su postupci još u tijeku.

„Koliko god da pojedini političari, nažalost, ne doprinose dobrim odnosima građana, državne institucije moraju raditi svoj posao i jamčiti sigurnost svih. Roditeljima se mora poslati jasna poruka da će njihova djeca biti sigurna, kako u školi tako i izvan nje. Ovaj sukob ne treba koristiti za osporavanje prava srpske zajednice na obrazovanje na svom jeziku i pismu. Isključivost u Vukovaru dolazi iz sveta odraslih, a onda se prenosi na djecu. Škole kao takve nisu problem, a sadržaje u školi i način na koji se oni prenose ne određuju djeca nego odrasli“, kazao je Milaković.