Maduna i Gaća: Najoštrije osuđujemo nasilje među mladima, tražimo brzu reakciju institucija

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom posljednje tučnjave srednjoškolaca u Vukovaru oglasili su se kandidati SDP-a za gradonačelnika i zamjenicu gradonačelnika Vukovara, Damir Maduna i Biljana Gaća, koji poručuju kako najoštrije osuđuju nasilje među mladima kao i da traže jasnu i brzu reakciju svih nadležnih institucija te da je sve ovo otišlo predaleko.

U priopćenju za javnost Maduna navodi kako je o učestalosti ovakvih fizičkih sukoba govorio jučer na predstavljanju svoje kandidature za gradonačelnika Vukovara, ne znajući da se dva sata ranije odvio još jedan takav događaj. Prema njegovim riječima naravno da se tu ne radi o sukobu navijačkih skupina, nema to veze sa sportom, to su međunacionalni sukobi mladih ljudi koji su odraz su nas starih i potenciranja nacionalnih podjela 30 godina nakon vukovarske tragedije.

„Ti mladići koji se danas tuku nisu imali zdravu priliku upoznati se i izgraditi prijateljstva. Po rođenju smo ih odvojili i sortirali u „hrvatske i srpske“ vrtiće, postavili barijere u dvorišta i glave kako bi im poslali poruku da se ne trebaju družiti. Ako ne porušimo barijere prošlosti u našim glavama, Vukovar će biti grad bez budućnosti. Kad već ne mislimo o sebi, mislimo o našoj djeci i unucima, omogućimo im da žive civilizirano i dostojanstveno“, istakao je Maduna.

Komentirajući incident Biljana Gaća je kazala kako je na njeno vijećničko pitanje što čini po pitanju prevencije nasilja među mladima i da smatra da Vukovar nije siguran grad gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao da ona nije dobro informirana i da je Vukovar itekako siguran grad.

„Nažalost, demantira ga činjenično stanje, koje je jako loše. Ovakvih slučajeva nasilja među mladima u zadnjih pola godine je toliko da se pitamo hoće li proći koji mjesec do lokalnih izbora da do sukoba ne dođe. I želim naglasiti – nije to neki slučajni mladenački bunt, to su posljedice politike razdvajanja, podjela i brojanja krvnih zrnaca“, istaknula je Gaća.