Filip Sušac: U fokusu rada biti će mi razvoj gospodarstva kao i dalje poboljšanje komunalne infrastrukture

Predsjednik vukovarske podružnice Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Filip Sušac kandidat je za zamjenika gradonačelnika Vukovara na koalicijskoj listi Ivana Penave i HKS-a. Iako je Sušac za neke novo lice na političkoj sceni Vukovara radi se o osobi koja je već nekoliko godina na čelu vukovarske podružnice HKS-a i vijećnik je u Gradskom vijeću Vukovara. Sa Sušcem smo razgovarali o njegovim planovima, idejama, stavovima…  

Tko je Filip Sušac?

-Filip Sušac je 29-godišnji Vukovarac, rođen 3. prosinca 1991. godine. Progonstvo i rano djetinjstvo proveo sam sve do mirne reintegracije u Markuševcu kada se 1998. godine, s roditeljima, vraćam u Vukovar. Osnovnu i srednju školu završio sam u Vukovaru nakon čega sam upisao Elektrotehnički fakultet u Osijeku. Tijekom studiranja dijelio sam sudbinu brojnih mladih Slavonaca i odlazio ljeti raditi kao sezonski radnik u turističkom sektoru na prelijepu Jadransku obalu. Nakon završetka fakulteta i stjecanja zvanja magistar inženjer računarstva zaposlio sam se kao asistent na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku (bivši Elektrotehnički fakultet Osijek) gdje i danas radim. Trenutačno pohađam poslijediplomski doktorski studij u znanstvenom području obrade slike s primjenom u keramičkoj industriji. Rekreativni sam veslač i tajnik Hrvatskog veslačkog kluba Vukovar te dugi niz godina pripadnik Hrvatske počasne postrojbe „Hrvatski sokol Osječko-baranjske županije“. Redovni sam darivatelj krvi i volonter na brojnim akcijama, no nadasve vrlo prijateljska, komunikativna i otvorena osoba.

Kandidat ste za zamjenika gradonačelnika Vukovara. Kako je došlo do toga?

-Prvi interes za politiku, funkcioniranje i obnašanje kako lokalnih tako i državnih vlasti u meni se javio tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Proučavajući političke osobe i stranke u gradu Vukovaru prepoznao sam Marijana Pavličeka, mog tadašnjeg profesora njemačkog jezika, kao sposobnu osobu, ambicioznu i željnu rada za opće dobro. Zajednička suradnja i moj angažman u politici započeli su obnašanjem dužnosti predsjednika mladeži stranke, zatim dopredsjednika gradske organizacije sve do prije četiri godine, kada sam na unutarstranačkim izborima izabran za predsjednika Gradske organizacije Hrvatske konzervativne stranke i tu dužnost obnašam i danas. Kao gradski vijećnik u proteklom mandatu sudjelovao sam u kreiranju i osmišljavanju kvalitetnih projekata, te sam stekao uvid u izazove koji se javljaju pri upravljanju gradom. S ciljem uključivanja mladih ljudi u aktivno bavljenje politikom i željom da sami budemo dio sustava koji svojim odlukama usmjerava grad i kroji našu budućnost, ali ujedno i preuzima odgovornost, izvršni odbor Hrvatske konzervativne stranke donio je odluku o imenovanju mene kandidatom za zamjenika gradonačelnika.

Kako bi ocijenili trenutno stanje u Vukovaru i sve što je učinjeno proteklih godina?

-Trenutačno stanje u Vukovaru je znatno bolje u usporedbi s onim iz 2013. godine. Napravljeni su značajni iskoraci u svim segmentima, a posebno području razvoja gospodarstva i povećanja broja radnih mjesta, razvoja i poboljšanja infrastrukture i provedbi demografskih mjera. Ovi segmenti međusobno su isprepleteni i proporcionalno bitni te predstavljanju preduvjet za daljnji razvoj i napredak jedne lokalne zajednice. Po pitanju gospodarstva dovoljno je sjesti u auto, proći kroz Vukovarsku gospodarsku zonu i sjetiti se kako je ista izgledala prije samo nekoliko godina, a kako izgleda danas. Razlika je očigledna. Kada zbrojimo ukupne iznose poticaja gospodarstvenicima, obrtnicima i poljoprivrednicima jasno je zbog čega danas imamo preko 1000 više uposlenih u gradu Vukovaru nego prije. Segment infrastrukture dijelimo je na dva temeljna dijela, a to su: ulaganje u infrastrukturu koja omogućuje razvoj gospodarstva (poduzetnička zona, poduzetnički inkubator, dovođenje osnovnih priključaka na nove gospodarske čestice, gradnja proizvodnih hala i transportne infrastrukture) i ulaganje u infrastrukturu s ciljem podizanja kvalitete života i standarda svakog građanina (izgradnja i sanacija nerazvrstanih cesta, izgradnja novih parkirališnih mjesta, modernizacija javne rasvjete, izgradnja parkova i dječjih igrališta, ulaganje u dječje vrtiće i osnovne škole te kapitalni projekti poput izgradnje novog bazena i sportskih objekata). Od demografskih mjera izdvojio bih da smo jedini grad u RH koji iz gradskog proračuna sufinancira režijske troškova obiteljima s troje ili više djece do određene starosne dobi. Amandmanom na proračun za 2021. godinu povećali smo sredstva za novorođenče s naglaskom na treće dijete, preuzeli smo osnivačka prava nad osnovnim školama i odmah uveli produženi boravak te smo osigurali  da svako prijavljeno dijete pronađe svoje mjesto u gradskom vrtiću. Osim toga osigurali smo preobuku, radne bilježnice i bilježnice za svu osnovnoškolsku djecu.

Što će biti u fokusu vašeg rada kao zamjenika gradonačelnika Vukovara?

-Kao i dosadašnjem vodstvu Grada, u fokusu rada biti će mjere za razvoj gospodarstva, razvoj nove i poboljšanje postojeće infrastrukture te provedba mjera i servisa koji olakšavaju svakodnevni život naših građana.  Osobni fokus rada biti će rad s mladim i inovativnim poduzetnicima, razvoj sporta i sportske infrastrukture, te razvoj i unaprjeđenje postojeće gospodarske zone s ciljem dolaska novih investitora i pokretanjem novih poduzetničkih priča.

Imate li u planovima neke značajnije projekte koje planirate pokrenuti?

-Želimo do kraja mandata ostvariti „zlatni standard“ u osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju, a to je jednosmjenska nastava i produženi boravak do 4. razreda osnovne škole. Od kapitalnih infrastrukturnih projekata cilj nam je izgraditi novu gospodarsku zgradu, odnosno modularnu halu za potrebe smještaja novih i širenje postojećih tvrtki,  razviti STEM centar kako bismo mogli pripremati naše najmlađe,  ali i starije,  na dolazak i integraciju novih tehnologija u svakodnevni život. Jedan od planiranih projekata je obnova unutrašnjosti i stavljanje u funkciju Radničkog doma u centru grada.

Po godinama ste mladi. Može li se očekivati konkretnija i značajnija pomoć mladima narednih godina u Vukovaru?

-Grad Vukovar je do danas donio brojne mjere za mlade, što uključuje stipendiranje svih vukovarskih studenata koji studiraju u Hrvatskoj, sufinanciranje rada svih sportskih udruga i klubova, nagrađivanje izvrsnosti i brojne druge manje mjere.  Stambeno pitanje  jedno je od većih problema mladih ljudi. Kao Grad, kroz model kadrovskih stanova, dodatno smo bodovali mlade kadrove kako bi ih s riješenim stambenim pitanjem trajno zadržali u gradu. U istom smjeru ćemo nastaviti, s apelom prema državi da poveća fond stanova za dostupnih za dodjelu. S obzirom na činjenicu da u gradu postoje brojni prazni stanovi s jedne strane, a s druge imamo brojne mlade obitelji koje nisu stambeno zbrinute. Kao mlada osoba, vidim prostor za pomak u smjeru poticanja mladih za bavljenjem poduzetništvom, razvoj društva u STEM području, jačanje civilnih kapaciteta te dodatno evoluiranje i vrednovanje izvrsnih sportaša. 

U kome smjeru će se Vukovar razvijati u sljedeće četiri godine?

-Vukovar će se u sljedećem mandatu razvijati u smjeru pozicioniranja grada kao zanimljive turističke destinacije s naglaskom na cjelogodišnji turizam. Grad Vukovar će biti mjesto izvrsne sportske infrastrukture, mjesto pozitivne gospodarske klime i mjesto za ugodan život. Smatram da je potrebno promijeniti percepciju Vukovara i pokazati pozitivne strane koje imamo jer smatram da je Vukovar uistinu ugodno mjesto za život, sa brojim prednostima u odnosu na ostale gradove.

Jeste li zadovoljni kako Vlada RH prati zahtjeve i prijedloge Vukovara?

-Budući da sam dobro upućen u odnos Vlade RH prema gradu Vukovaru, moram reći kako unatoč provedbi pojedinih projektata nisam zadovoljan jer se moglo i moralo učiniti puno više. Dosadašnje vlade, kao i aktualna, smatraju Vukovar mjestom gdje će se pojaviti jednom godišnje na obljetnici dana sjećanja na žrtvu Vukovara i pokupiti glasove za svoju političku opciju. Po pitanju stvarne pomoći i donošenju konkretnih mjera za razvoj gospodarstva, finaciranje izgradnje potrebne infrastrukture koja je u nadležnosti vlade i državnih tvrtki nije se napravilo dovoljno. Primjer ove nebrige je i činjenica da Vukovar još uvijek nema obilaznicu. Obećana je i pomoć za sanaciju nerazvrstanih cesta, kao što su npr. Ulica SR Njemačke, no pomoć nikada nije stigla.  Prilikom ulaska Hrvatske u EU nije se vodilo računa o Vukovaru i mjerama za povrat sredstava od zdravstvenog i mirovinskog doprinosa.  Danas imamo problem s velikim subjektima poput Borova ili Vupika gdje im se zakonom osigurane olakšice ukidaju zbog „de minimis“ mjera propisanih od strane EU. I na kraju dugo očekivani zakon o poticanju ulaganja na području grada Vukovara, koji je najavljivan kao veliki gospodarski zakon za naš grad, već godinama stoji negdje u Briselskim ladicama i predstavlja mrtvo slovo na papiru.

Kako gledate na međunacionalne sukobe mladih u gradu? Vidite li način da se to završi?

-Svjedoci smo čestih novinskih natpisa o međunacionalnim sukobima između većinskog hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine. Zbog toga je pogrešno stvorena slika Vukovara kao grada opterećenog brojnim međunacionalnim sukobima. Osobno smatram da kada bismo detaljno analizirali sukobe, koji se u medijima predstavljanju kao veliki problem, shvatili bismo da se u većini slučajeva radi o sukobima između navijačkih skupina te sukoba koji su rezultat osobnih razmirica. Navijačkih sukoba ima i u drugim gradovima. Jako mali broj sukoba u zadnjih nekoliko godina bio je isključivo na temelju nacionalne osnove. Negirati postojanje pojedinačnih slučajeva nije rješenje, ali smatram da medijskim „promoviranjem“ tih vijesti dodatno stvaramo netrpeljivost. Osobnog sam stava da ne postoji razlog koji se mora fizičkim nasiljem rješavati. Smatram da moramo kao društvo zahtijevati nultu stopu tolerancije na nasilje, a državne i nadležne službe moraju sukladno zakonu provoditi istrage i postupke kako bi do sukoba što manje dolazilo. Smatram da je jedna od prepreka razvoja suživota i kvalitetnijih međunacionalnih odnosa između pripradnika većinskog hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru razdvojenost djece u vrtićima i školama. Zbog primjene obrazovnog modela A, srpska nacionalna manjina ima odovojne razrede. Smatramo da bi rješenje bilo prelazak na model C. Iako drugi kandidati za gradonačelnika Vukovara tvrde kako mogu riješiti navedeni problem, to nije realno s obzirom na sastav vladajuće većine u saboru i sastav aktualne Vlade. Cilj nam je poboljšanje odnosa u gradu Vukovaru s toga klub zastupnika Hrvatskih suverenista radi na zakonskom prijedlogu izmjena zakona kojim bi zahtijevali da sve nacionalne manjine idu po modelu C. Prilikom glasovanja o prijedlogu građanima Vukovara a i Hrvatske biti će jasno tko uistinu želji razvoj i prosperitet grada Vukovara.

HKS je u Vukovaru u koaliciji s Nezavisnom listom Ivana Penave, a na županijskoj razini ima svoga kandidata za župana i svoju listu. Može li to predstavljati problem u daljem radu?

-Budući da smo dugogodišnji politički partneri i s obzirom na dosadašnju uspješnu suradnju vjerujem da će tako biti i u budućnosti te da to što na županijskoj razini nismo u predizbornoj koaliciji neće predstavljati problem. Nama je u fokusu dobrobit građana grada Vukovara i napredak grada Vukovara i cijele županije. Hrvatska konzervativna stranka na području Vukovarsko-srijemske županije ima 19 organizacija koje zajednički demokratskim putem odlučuju o izlasku na izbore i preizbornim koalicijama za županijsku razinu. Stav županijske organizacije HKS-a je da jedinu istinsku promjenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji  može donijeti do sada nestranačka osoba i zbog toga kandidat za župana Vukovarsko-srijemske županije Nikola Kajkić ima apsolutnu potporu Hrvatske Konzervativne stranke i Hrvatskih Suverenista.