Medved: Srbija ne čini dovoljno kako bi se rasvjetlila sudbina nestalih

VUKOVAR, Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u utorak u Vukovaru, gdje je bio nazočan obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba, kako “ne možemo biti zadovoljni odnosom Srbije kao države, koja ni dvadeset godina nakon Domovinskog rata ne daje dovoljan doprinos kako bi se pronašla tijela nestalih branitelja i civila”.

“To je jedno od pitanja i jedna od obveza koje je Srbija  preuzela u tekstu pretpristupnog sporazuma s EU i tražimo od Srbije da posebno u tom poglavlju i posebno po tim pitanjima da svoj maksimum”, rekao je Medved u izjavi novinarima nakon što je u svojstvu izaslanika predsjednika tehničke Vlade položio vijenac na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Također je kazao kako je za Hrvatsku pitanje nestalih osoba, pored stavljanja van snage zakona o tzv. jurisdikciji, apsolutni prioritet te kazao kako će Hrvatska poduzeti sve da izvrši pritisak na Srbiju da aktivno sudjeluje.

Predsjednice Saveza Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir ocjenila je kako se zadnjih nekoliko godina gotovo pa ništa ne događa po pitanju pronalaska nestalih osoba.

“Novih informacija iz Srbije nema, a tako je ključ informacije za sve nestale osobe, pa i one koje oni traže. Srbija očito još nije spremna ući u tak proces”, ocjenila je Alvir dodajući kako iza svega stoji politika.

ĐURO KARALIĆ