Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

VUKOVAR, Međunarodni dan nestalih osoba obilježen je u utorak u Vukovaru polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, misom zadušnicom te otkrivanjem spomenika nestalim osobama u Domovinskom ratru uz poruku kako obitelji nikada neće prestati tragati sa sudbinama svojim nestalih članova.

U prigodnom govoru tijekom svečanosti otkrivanja spomenika nestalim osobama, nastalog po idejnom rješenju vukovarskog branitelja Dubravka Duića, a otkrivenog u Borovu naselju nedaleko sportske dvorane, predsjednica Udruge “Vukovarske majke” Manda Patko kazala je kako je to prvo takvo obilježje nestalim osobama postavljeno u Hrvatskoj.

“S obzirom da je Vukovar podnio najveću žrtvu u Domovinskom ratu i za očekivati je da prvo ovakvo obilježje bude u ovom gradu”, ustvrdila je Manda Patko poručivši kako obitelji nestalih osoba nikada neće odustati za potragom za svojima najmilijima.

Vukovarski gradnačelnik Ivana Penava pozvao je okupljene među kojima su se nalazili i izaslanik predsjednice Republike Ante Deur te predsjednika Vlade, ministar branitelja Tomo Medved, na veći angažman kako bi se rasvjetlila sudbina još 1990 nestalih osoba u Hrvatskoj.

“Pitanje nestalih osoba, pored pitanja seksualnog silovanja žena, najteže je breme Domovinskog rata”, ustvrdio je Ivan Penava.

Molitvu za poginule i nestale molio je vukovarski gvardijan i župnik, fra Ivica Jagodić.

Sudionici obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba tijekom dopodneva položili su vijence i zapalili svijeće na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata te bili nazočni misi zadušnici u Župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova. U sklopu obilježavanja, u poslijepodnevnim satima održan je i prigodan program na Trgu Republike Hrvatske.

ĐURO KARALIĆ