Dok dio oporbe traži ostavku župana Dekanića i izbore, dio oprezan uz tvrdnju kako se tu još može svašta dogoditi

Foto: Novosti

Uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanić pobudilo je veliki interes u najistočnijoj hrvatskoj županiji, kako među običnim građanima tako i među političarima. Dok iz Palače Srijem kažu kako nemaju komentara, ništa rječitiji nisu niz iz HDZ-a, stranke kojoj pripada župan. Poručuju tek kako sve uobičajeno funkcionira i nema problema oko obavljanja poslova jer se, kako kažu, točno zna koja je čija nadležnost i posao.

Vukovarsko-srijemska oporba najvećim je dijelom također oprezna u ocjeni jutrošnje akcije Uskoka i policije u kojoj je uhićen župan Damir Dekanić te još dvije civilne osobe i troje policijskih službenika.

Iz Domovinskog pokreta, čiji je sadašnji predsjednik vukovarsko-srijemske županijske organizacije Josip Dabro na prošlim lokalnim izborima sa Damirom Dekanićem ušao u drugi krug na izborima za župana, poručuju kako očekuju Dekanićevu ostavku i izbore.

“Od prvog dana upozoravao sam kako župan mora podnijeti ostavku nakon onoga što se dogodilo u Cerni i tražio njegovu odgovornost. Vršili smo u veliki pritisak na institucije da se konačno izjasne o cijelom događaju i sada mi je drago da je istina isplivala na vidjelo. Dakako da očekujem županovu ostavku i raspisivanje izbora za novog župana”, kazao je Dabro dodajući kako je u konačnici opcija oko sudbine župana puno, a jedna je i da istupi iz HDZ-a i ostane na poziciji župana kao nezavisni, što se uz hrvatskoj politici već događalo.

HNS-ov Nenad Bučko mišljenja je kako se stvari oko Dekanićeve položaja mogu razriješiti na puno načina te je teško bilo što komentirati samo na osnovnu onoga što se može pročitati iz medija.

“Treba biti oprezan jer to što je netko uhićen ne znači i da je u konačnici i kriv, a kamoli da će biti i osuđen, a nas zanima jedino sudska presuda. Sve ostalo je nebitno iako je politička šteta već velika i po župana i po HDZ- Međutim, ona je postojala cijelih proteklih godinu dana od nesreće do danas jer se cijelo to vrijeme, malo, malo kroz medije provlačio cijeli slučaj”, kaže Bučko.

Predsjednik SDP-a Vukovarsko-srijemske županije Mario Milinković također je oprezan u komentaru cijele situacije oko županova uhićenja te poručuje kako će se SDP ukoliko se dokaže Dekanićeva krivnja svakako zalagati za ostavku i nove izbore.

“Premalo je informacija da bi se bilo što moglo konkretno reći. Ali, ukoliko se pokaže da je kriv, očekujemo od župana Dekanića da reagira i na političkoj, ali i ljudskoj razini i podnese ostavku. HSS će biti spreman za izbore”, poručio je predsjednik županijske organizacije HSS-a Stjepan Gašparović.