HDZ: Domovinski pokret huška narod lažima i neprovjerenim informacijama

Foto: Ilustrativna fotografija

VUKOVAR, Nekoliko dana poslije konferencije za novinare vukovarske podružnice  Domovinskog pokreta, na kojoj je postavljeno pitanje „Zašto Vukovarci koji su bili prognani iz svojih domova i sa svojih radnih mjesta danas imaju nepovoljnije uvjete za obračun mirovine u odnosu na one koji su ostali u okupiranom Vukovaru”, reagirao je i vukovarski HDZ navodeći kako se radi o još jednoj tiskovnoj s “rekla-kazala” komentarima, populističkim formulacijama i huškačkim navodima. I priopćenje HDZ-a prenosimo u cijelosti.

„Sada su se sjetili malo “prokopati” po vukovarskim mirovinama kako bi možda barem poškropili obraz srama zbog svojih nameta nad umirovljenicama grada Vukovara. Naplatili su dio gradskog prijevoza, poskupili vodu i odvoz otpada, štede rasvjetu, a uz već postojeća globalna poskupljenja, umirovljenike dovode u sve nepovoljnije životne uvjete.

Naime, jedna u nizu njihovih bezočnih i jadnih javno izrečenih laži je da Vukovarci koji su bili prognani iz svojih domova i radnih mjesta imaju nepovoljnije uvjete za ostvarivanje mirovine od onih koji su ostali na okupiranom području te kako su oni staž dokazivali i to još uvijek mogu temeljem jednog papira i 2 svjedoka. Također, DP je iznio neprovjerene i netočne informacije o utvrđivanju visine obračunske osnovice za prognanike, po minimalnoj osnovici.

Istina je uvijek jedna, a ovdje je ta da se razdoblje rada na privremeno okupiranom području nije legaliziralo paušalno na temelju izjava svjedoka nego isključivo na temelju službenih evidencija tzv. parafonda koji je djelovao na tome području i u koje su te osobe uplaćivale doprinose i ostvarivale prava, a koje su prilikom oslobađanja okupiranog teritorija preuzete od nadležnih tijela Republike Hrvatske.

Za osobe koje su ostale na okupiranom području konvalidiralo se rješenje o mirovini ako su podaci iz službenih evidencija o plaći i stažu bili u skladu s podacima iz službenih evidencija i ako je rješenje bilo u skladu s propisima o mirovinskom osiguranju Republike Hrvatske, kao i uz ostale uvjete propisane Zakonom o konvalidaciji i Pravilnikom.

Vezano uz prava prognanika, a kako upravo oni ne bi bili u nepovoljnijem položaju, Zakonom o mirovinskom osiguranju iz 1999., jednako kao i novim Zakonom o mirovinskom osiguranju, u članku 81. stavku 6. ZOMO-a između ostalog propisano je da se osiguranicima za razdoblje mirovinskog staža ostvarenog nakon 1. siječnja 1970. u kojima nisu ostvarili plaću, kao i za razdoblja u kojima su dok su imali status prognanika i pravo na minimalnu plaću uzimaju prosječni vrijednosni bodovi. Stoga, nije točna tvrdnja da se za prognanike za izračun mirovine uzima minimalna plaća za razdoblje u kojemu su bili prognani, te se time ne narušava visina mirovine jer se određuje prema prosječnim vrijednosnim bodovima koji su utvrđeni na temelju obračunskog razdoblja u kojemu je osiguranik ostvario stvarnu plaću na poslovima koje je obavljao.

Dakle, još jednom vidimo njihovu lažnu politiku temeljenu na populizmu! Ta ista lokalna vlast koja neumorno proziva državu, u svome gradu ne zna što da radi. Vode proračun koji im se raspada. Dijele otkaze po gradskim tvrtkama s jedne strane, a s druge strane rodbina i kumovi dobivaju poslove u istim tim tvrtkama. I dalje se ulažu bajkovita sredstva u kojekakva turistička obilježja, a umirovljenicima se režu mogućnosti. Uskoro će povisiti cijene boravka djece u vrtićima, i tako dalje u nedogled. Vukovarci su, nažalost, spoznali tu licemjernu i lažnu politiku. I, ne samo spoznali, nego je i svakodnevno proživljavaju i osjete. Vukovar i Hrvatska to ne zaslužuju. Žrtva Vukovara je vječna i iznad toga“, stoji u priopćenju vukovarskog HDZ-a.