Među kandidatima na nedjeljnim izborima i 60 iz Vukovarsko-srijemske županije

Foto: net.hr

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u petak je, uoči nedjeljnih prijevremenih izbora za Hrvatski sabor, uputilo birače na način glasovanja na izborima.

Kod glasovanja za liste u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj te u XI., u kojoj glasuje ‘dijaspora’,odnosno hrvatski državljani s prebivalištem u inozemstvu, glasuje se samo za jednu listu, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva samo jedne liste izborne jedinice.

Želi li birač jednoj kandidatkinji odnosno kandidatu, s liste za koju je glasovao, dati prednost pred drugima, zaokružuje i redni broj ispred imena i prezimena samo jedne kandidatkinje odnosno kandidata kojoj/kojemu daje prednost (preferirani glas).

Birača koji je pripadnik nacionalne manjine i koji ima pravo glasovati za kandidate u XII. izbornoj jedinici, na biračkom će mjestu birački odbor upoznati s njegovim pravom da može glasovati ili za listu prema mjestu prebivališta (liste I.-XI. izborne jedinice) ili za kandidata nacionalne manjine te će mu, u skladu sa njegovim izborom, uručiti odgovarajući glasački listić.

Kod glasovanja za kandidate u XII. jedinici glasački se listić popunjava tako da se zaokruži redni broj ispred imena samo jedne kandidatkinje/odnosno kandidata za koju/kojeg se glasuje. Pripadnici srpske manjine glasački listić popunjavaju zaokruživanjem rednog broja ispred imena najmanje jedne/jednog, a najviše tri kandidatkinje/ kandidata za koje se glasuje, navodi Povjerenstvo.

U V. izbornoj jedinici kojoj pripada i Vukovarsko-srijemska županija istaknuto je 15 kandidacijskih lista stranaka, koalicija i nezavisnih na kojima se nalazi 60 kandidata s područja Vukovarsko-srijemske županije.

Kandidate su u istaknuli Autohtona Hrvatska stranka prava, Koalicija Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti, Narodna stranka: Reformisti, Novi val – Stranka razvoja, HSS Stjepan Radić i BUZ, Koalicija HSP, HČSP, Akcija za bolju Hrvatsku i Obiteljska stranka, Koalicija HSP AS, Demokratski savez nacionalne obnove, HKDU Marko Veselica, Ujedinjena stranka prava i Hrvatska demokratska stranka, MOST, Pametno za grad, Demokratska stranka žena, HDZ, Koalicija HDSSB i HKS, Hrvatski laburisti Stranka rada, Neovisna lista, Koalicija Nezavisna lista Stipe Petrina, Slobodna Hrvatska, Pokret zajedno i ORaH, Koalicija SDP, HNS, HSS i HSU, Stranka umirovljenika i Koalicija Živi zid, Promijenimo Hrvatsku i Akcija mladih.

ĐURO KARALIĆ