Smotrom županijskog folklora započele priredbe 51. Vinkovačkih jeseni

VINKOVCI, Smotrom hrvatskog izvornog folklora Vukovarsko-srijemske županije, koja će se u narednih šest večeri održavati pod velikim šatorom na Trgu Vinkovčakih jeseni, u petak su započele 51. Vinkovačke jeseni, manifestacija tradicijske kulture koja se ove godine održava pod geslom “Večer oproštajna”.

Smotru je otvorenom proglasio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a posjetiteljima se obratio i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić poručivši kako Vinkovci već pet desetljeća početkom rujna pozivaju goste sa svih strana pokazujući im s radošću što su im u zalog ostavili preci da čuvaju i prenose u budućnost.

Folklorno umjeće na smotri će pokazati 59 KUD-ova i folklornih skupina s područja Vukovarsko-srijemske županije, a njihove će nastupe pratiti ocjenjivački sud u kojemse nalaze etnologinja Ljubica Gligorević, glazbeni pedagog Zdenka Ivanković i voditelj folklornih skupina Aleksandar Nović.

Središnje manifestacije 51. Vinkovačkih jeseni održat će se od 16. do 18. rujna, a posljednjega dana održat će se i najreprezentativnija priredba, Svečani mimohod sudonika Vinkovačkih jeseni i revija konjskih zaprega u kojem će gradskim ulicama proći oko 8.000 članova brojnih KUD-ova iz Hrvatske i inozemstva koji njeguju hrvatski izvorni folklor.

ĐURO KARALIĆ