Damir Maduna: Za četiri godine vidim Vukovar koji živi u miru i koji je ponosan na svoj razvoj i svoju različitost

Foto: Ivan Matić

Poslije svih događanja unutar stranke prije nekoliko dana SDP je predstavio svoga kandidata za gradonačelnika Vukovara. Riječ je o vukovarskom branitelju Damiru Maduni koji je neovisni kandidat. I s Madunom smo razgovarali o njegovom viđenju Vukovara danas, problemima, što misli napraviti, kako i na koji način…

Tko je Damir Maduna?

-Suprug sam, otac, djed, vukovarski branitelj i Vukovarac koji se vratio u svoj grad nakon procesa mirne reintegracije. Smatram se prosječnim Vukovarcem koji proživljava sve dobre i loše strane života u našem gradu. Svojom kandidaturom za gradonačelnika Vukovara želim doprinijeti da dobrih strana života u Vukovaru bude sve više, a one loše da potpuno anuliramo ili bar za početak značajno smanjimo.

Nezavisni ste kandidat za gradonačelnika Vukovara, ali na listi SDP-a. Kako je došlo do toga?

-Odlučio sam se kandidirati kao nezavisni kandidat za gradonačelnika Vukovara još u ljeto prošle godine, kada sam počeo okupljati svoj nezavisni tim. Mladu ekipu vukovarskih SDP-ovaca upoznao sam nakon nedavnih promjena koje je taj ogranak doživio u Vukovaru (izbacivanje Željka Sabe iz stranke i raspuštanje rukovodstva GO SDP Vukovar od strane Predsjedništva SDP-a). Kroz razgovor smo vrlo brzo shvatili da dijelimo istu sliku Vukovara te da smo svjesni da je, nažalost, Vukovar okupiran i zarobljen klijentelizmom, korupcijom, pogodovanjima i podjelama. Želimo grad jednakih šansi za sve njegove građanke i građane sukladno njihovom obrazovanju, znanju i sposobnostima, a ne po stranačkoj, rodbinskoj ili nacionalnoj pripadnosti. Krajnje je vrijeme da malo pritvorimo vrata bolne prošlosti ovoga grada, a da širom otvorimo vrata budućnosti jer jedino tako ćemo raditi u korist svoje djece i unučadi. Naravno da pritvaranje vrata povijesti ne znači da ćemo prestati tražiti odgovore na neriješena pitanja poput nestalih sugrađana i branitelja, ali moramo misliti na razvoj i napredak grada. To su procesi koji ne isključuju i ne ometaju jedan drugoga, oni se moraju provoditi paralelno.

Kako gledate na Vukovar danas? Jeste li zadovoljni stanjem u gradu?

-Volio bih da sam zadovoljan stanjem u gradu jer tada bih se mogao bezbrižno posvetiti svojoj obitelji, hobijima, vrtu, svojim psima i mačkama, a ne razmišljati o kandidaturi. Nažalost, to nije tako. Vukovar ima velikih problemima u područjima koja su važna za opstanak i napredak – od loše gospodarske slike i manjka kvalitetnih i velikih investicija, do iseljavanja pa sve do katastrofalne demografske slike i narušenih međunacionalnih odnosa. Takvo stanje grada je neprivlačno investitorima koji se ionako teško odlučuju na ulaganje. Oni žele grad sretnih ljudi, žele motivirane radnice i radnike, a ne ljude isfrustrirane temama i problemima koje im je netko nametnuo.

Gdje su po vama najveći problemi danas u gradu?

Dakle, najveći problemi su nedostatak kvalitetnih radnih mjesta, dugoročnih velikih investicija, odlazak mladih, vrlo loša turistička ponuda, narušeni međunacionalni odnosi i pitanje odgoja i obrazovanja, odnosno dodatne mogućnosti da djeca Vukovara prema želji svojih roditelja mogu učiti jedni o drugima, a ne jedni pored drugih.

Koga smatrate odgovornim za trenutačno stanje u gradu?

-Odgovorni su svakako oni koji su do sada upravljali gradom i koji su bili u poziciji usmjeriti grad na pravi put i učiniti Vukovar gradom u kojemu žive ljudi jednakih prilika. Međutim oni su manje mislili na grad, na građanke i građane, a više na sebe, svoje obitelji, kumove i stranačke kolegice i kolege. Opet se ti isti spremaju tražiti povjerenje Vukovarki i Vukovaraca na izborima koji su pred nama. I ja tražim povjerenje Vukovarki i Vukovaraca, ali razlika je u tome što su oni imali priliku pokazati što znaju i mogu, a posljedice njihova rada nažalost, osjećamo i sada. Ja svoju priliku tek tražim i očekujem da će mi je građanke i građani pružiti.

Bili ste branitelj. Jeste li se borili za ovakav Vukovar kakav imamo danas?

-Branitelji su na svojim leđima donijeli Vukovaru slavu i pijetet. Ali danas doživljavamo sramotu. Za ovakav Vukovar se sigurno nitko nije borio ni poginuo. Sanjali smo Vukovar kao moderan, bogat i civiliziran grad na ponos i čast svih njegovih građanki i građana. Siguran sam da će takav i postati.

Imate li plan što napraviti da se stanje u gradu popravi? Kako riješiti međunacionalne odnose i sukobe?

Prije svega sam diskurs kojeg čelni čovjek grada koristi može puno toga promijeniti. Način na koji ću ja nastupati i poruke koje ću slati bit će poruke mira, poruke zajedničkog života i otvaranja vrata budućnosti. Također, smatram da dodatno problem međunacionalnih sukoba kreće i od kućnog odgoja, vrtića i škole. Imamo primjera predivnih učitelja i nastavnika koji se trude djeci Vukovara ponuditi obrazovanje kakvo zaslužuju, ali to ne smije ostati na individualnim naporima pojedinaca, nego mora biti omogućeno od strane države i sustavno. Za početak smatram da se treba omogućiti dodatan model zajedničkog boravka u vrtiću pripadnika svih nacionalnosti u Vukovaru, zajednička dvorišta za igranje i zajedničke kreativne radionice i sl. Treba razmisliti o stvarnoj mogućnosti implementacije modela C u kojem sva djeca idu zajedno u školu, a uz to našim nacionalnim manjinama treba omogućiti da uče svoj jezik, pismo i kulturu. Nacionalne manjine su naše bogatstvo. Jedna od važnijih stavki našeg programa ‘Vukovar bez podjela’ bit će i prijedlog da djeca osmih razreda iz Vukovara imaju unutar kurikuluma i od države osiguran put u neki drugi kraj Hrvatske, npr. nacionalne parkove, na more, u Zagorje i sl., kao što sva djeca osmih razreda iz ostatka Hrvatske imaju od države osiguran put i smještaj u Vukovar. Na taj način djeca osmih razreda iz Vukovara zakinuti su za takvu vrstu putovanja i to je nepravda koju ćemo ispraviti.

Nedavno ste ukazali i na problem nedostataka radnih mjesta. Imate li plan kako potaknuti nove investicije i otvaranje novih radnih mjesta?

Gradska vlast, odnosno Gradonačelnik, ne može sam otvarati radna mjesta, to nije njegova uloga, ali je njegova uloga da stvori uvjete kako bi privukao investitore i omogućio otvaranje kvalitetnih radnih mjesta. Klima u kojoj se Vukovar nalazi godinama sigurno nije poduzetnička klima niti klima koja može privući investitore. Smatramo da Gospodarska zona treba biti oslobođena svih davanja za investitore koji dolaze graditi greenfield investicije te davanja postupno vratiti nakon godinu dana, kad  poduzetnik počne ostvarivati profit, a sve u cilju zapošljavanja domicilnog stanovništva. Uz to gradska uprava mora biti servis investitorima i poduzetnicima te im pomoći u administrativnim procedurama kako ih to ne bi dodatno odbilo. Nadalje, smatramo da su potrebne dodatne preinake, dorade i proširenja u proizvodnom dijelu Poduzetničkog inkubatora kako bi bio prilagođen svim vrstama proizvodnje. Trebamo imati jak pregovarački i predstavnički tim za gospodarstvo koji će u ime Grada Vukovara prezentirati naše gospodarske pogodnosti i na taj način privlačiti investitore u Hrvatskoj i izvan nje. Ne možemo čekati da oni sami dođu, mi trebamo ići kod njih i prezentirati sve pogodnosti – od svih gore spomenutih do geografske pozicije i sl. Čim prije je potrebno napraviti online transparentnu bazu svih nekretnina i posjeda u vlasništvu Grada Vukovara kako bi svaka zainteresirana građanka i građanin sam mogao imati uvid gdje može ulagati i koje su pozicije nekretnine i posjeda u vlasništvu Grada. U borbi za opstanak i dodatno proširenje rada tvornice Borovo bit ću beskompromisan. Bez obzira na to što to nije u direktno ingerenciji Grada, kao Gradonačelnik kontinuirano ću vršiti pritisak na Vladu da se tvornica Borovo relativizira i da se u nju ulaže i da se prate potrebe tržišta i nove tehnologije.

Gdje i kakav Vukovar vidite za 4 godine ukoliko pobijedite na izborima?

-Vidim Vukovar koji živi u miru, koji je ponosan na svoj razvoj, na svoju različitost. Vidim djecu u vrtićima koja se zajedno igraju i uče jedni o drugima. Vidim investitore koji otvaraju proizvodne pogone. Vidim da je izgrađen azil za napuštene životinje i početak izgradnje multimedijalnog centra za mlade. Vidim turizam koji se neće oslanjati samo na rat, nego i na vučedolsku kulturu, barok i svo povijesno bogatstvo koje Vukovar ima. Sramotno je da Vukovar još uvijek nema mjesne odbore, nema izbore za iste, niti objekte u kojima bi se građanke i građani mogli okupljati, predlagati, raspravljati i na taj način biti direktno uključeni u kreiranje gradske politike. Smatram da se kroz participativnu demokraciju i decentralizaciju može doći do najboljih rješenja za sve naše dijelove grada i na pokretanju mjesnih odbora i njihovih izbora krenut ću u provom dijelu mandata, kako bih pretkraj isto moglo biti i izvedeno.

Bili ste član HDSSB-a i Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Može li to predstavljati problem za dobivanje glasova građana srpske nacionalnosti?

-Da mi to pitanje niste postavili ja bih o tome i sam progovorio, kao i na predstavljanju svoje kandidature. U vrijeme dok sam bio član HDSSB-a ta regionalna stranka je vodila umjerenu i konstruktivnu politiku u borbi za ravnopravan tretman Slavonije u Hrvatskoj. No, stvari u stranci se preko noći mijenjaju izlaskom Branimira Glavaša iz zatvora u Mostaru. Dolaskom preuzima stranku i stvari se mijenjaju za 180 stupnjeva. Stvara se stranačka garda od momaka obučenih u crne odore, nastaju fotografije na kojima se pije Hitlerovo vino i niz drugih stvari. Tog trenutka shvaćam da više tu ne pripadam i izlazim iz stranke. Nedugo nakon toga to čini i većina članstva i stranka doslovno nestaje. Što se Stožera tiče, u njemu sam bio vrlo kratko i u to vrijeme nije razbijena niti jedna dvojezična ploča, nije zabilježen niti jedan sukob s policijom, niti je itko priveden. Nama je tada krajnji cilj bio nešto drugo. S obzirom na to da je Vukovar višenacionalni grad u kojemu čak 5 nacionalnih manjina ima svoja manjinska Vijeća, namjera je bila da i tim manjinama osiguramo, odnosno dodijelimo, prava na svoje pismo i jezik, makar samo u tom dijelu koji se odnosi na ploče koje se nalaze na državnim i gradskim institucijama. Međutim tada, uz pomoć nekih ljudi unutar Stožera, dolazi do preuzimanja Stožera od strane HDZ-a, a ja tad izlazim iz Stožera. Ulaskom HDZ-a, Stožer dodatno radikalizira stavove i diže tenzije na neprihvatljivu razinu, a sve s ciljem dovođenja HDZ-a na vlast na tadašnjim lokalnim izborima. Nakon napuštanja Stožera osnivam inicijativu „Grad to smo i mi“ i zalažem se za nastavak ideje da natpisi na pločama državnih institucija budu na jezicima 5 nacionalnih manjina. U tom prijedlogu dobivam podršku većine predstavnika nacionalnih manjina, kao i predsjednika RH Ive Josipovića s kojim sam se sastao dva puta u svrhu realizacije prijedloga i podršci s njegove strane. Ubrzo dolaze izbori za Predsjednika RH na kojima pobjeđuje gospođa Kolinda Grabar Kitarović koja nije smatrala da se treba baviti tom problematikom. Kao Gradonačelnik i dalje ću se zalagati za to rješenje.

Pozvali ste bivše suborce da glasaju za vas na izborima. Imate li povratnu informaciju kako oni gledaju na Vašu kandidaturu?

-Uz podršku moje obitelji izuzetno mi je važna podrška mojih suboraca i branitelja, koja zaista ne izostaje, ali isto tako i podrška mojih prijatelja različitih nacionalnosti u Vukovaru. Dobivam od njih svakodnevno poruke i pozive podrške. To me iznimno ohrabruje, motivira i pokazuje mi da je ono što nudim Vukovaru i njegovim građankama i građanima ispravno i nužno za boljitak grada. Siguran sam da ta podrška neće izostati ni na biralištima 16. svibnja.