Lutkari “okupirali” Vukovarsko-srijemsku županiju

VUKOVAR, Predstavom “Snjeguljica” u izvedbi Gradskoga kazališta lutaka Rijeka u Hrvatskome domu u Vukovaru je započelo Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji u sklopu kojega se kao zasebna manifestacija održava Vukovarsko lutkarsko proljeće.

Na ovogodišnjem lutkarskom proljeću koje se održava od 14. do 19. ožujka, nastupit će 15 lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH i Srbije koja će izvesti ukupno 84 predstave u pet vukovarsko-srijemskih gradova i 13 općina te Orašju (BiH). Svečanost otvaranja županijskog dijela manifestacije održana je u Otoku dok će Vukovarsko lutkarsko proljeće biti otvoreno u Vukovaru na prigodnoj svečanosti nakon koje će biti dodijeljene nagrade i priznanja.

Povelju “Zvonko Festini” za životno djelo ove će godine dobiti Antonija Bogner Šaban za doprinos u području teatrologije i istraživanju lutkarstva u Hrvatskoj, Lidija Helajz iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva i Petar Šurkalović iz Lutkarskog kazališta Mostar za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva, naveo je Himzo Nuhanović iz vinkovačke Kazališne družine “Asser Savus” koja je jedan od utemeljitelja i producent Lutkarskog proljeća.

Novost ovogodišnjeg programa je Prvi susret književnika za djecu na Lutkarskom proljeću na kojem će u Spomen kući Ivana Kozarca u Vinkovcima sujdelovati književnici Silvija Šesto, Sonja Smolec, Snježana Babić Višnjić, Zoran Pongrašić, Davor Šunk i Vladimir Bakarić. U sklopu manifestacije, u Hrvatskom domu u Vukovaru održat će se radionice za djecu i odrasle te odgajatelje, nastavnike i profesore.

ĐURO KARALIĆ