Svečanost otvorenja 32. Otočkog proljeća Otočani posvetili svom znamenitom sugrađaninu Josipu Kosoru

Foto: Novosti

Glazbeno-scenskom priredbom “Otok Slavonske duše”, posvećenoj 145. obljetnici rođenja Josipa Kosora, hrvatskog dramatičara, noveliste i romanopisca koji je dobar dio života bio vezan uz Otok, u koji je doselio kao četverogodišnjak iz rodnog Trbounja u okolici Drniša, u Otoku je svečano otvoreno 32. Otočko proljeće.

„Prije 32 godine nekolicina entuzijasta, u vrijeme kada je stvorena hrvatska država, odlučilo je napraviti nešto svoje, nešto za Otok. Manifestaciju, rekao bih, ljubomorno čuvamo i zahvaljujući toj činjenici upisali smo se u kartu najznačajnijih kulturnih i tradicijskih manifestacija u Slavoniji i Hrvatskoj. Generacije prije nas postavile su spomenike Josipu Lovretiću i Josipu Kosoru kako bi poštovali naše velikane. Novije generacije možda ni ne znaju kakve svjetske ljude imamo iz našeg Otoka, a lijepo je vidjeti kakav je nekada život bio u našem gradu”, kazao je u pozdravno riječi gradonačelnik Otoka Josip Šarić, koji je bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Franjo Orešković poručio je Otočanima da i dalje njeguju i čuvaju tradicijsku baštinu koju su naslijedili od predaka.

“Svu ljepotu i ljubav prenosite na najmlađe generacije, a za kraj bih rekao jednu izreku koja kaže da je kultura ogledalo jednog naroda”, kazao je Orešković.

Autor teksta i redatelj svečanosti otvorenja bio je Marko Sabljaković.