Luka Capan iz Vukovara proglašen za najboljeg vratara u Švedskoj u uzrastu do 15 godina

Foto: Luka Capan

VUKOVAR, Kada je kao dijete počinjao igrati nogomet u svom rodnom Vukovaru nije niti sanjao kako će za nekoliko godina biti veliki rukometni talent i to u dalekoj Švedskoj. Riječ je o Luki Capanu, 15-godišnjaku iz Vukovara, koji se s obitelji prije četiri godine preselio u Švedsku. Još dok je bio u Vukovaru Luka je vidio da po visini odskače od vršnjaka pa je prešao na rukomet.

U tome hrvatskom trofejnom sportu Luka se pronašao na mjestu vratara i kako sve pokazuje nije pogriješio. O tome govori i podatak da je ovaj mladi Vukovarac, s adresom u Švedskoj, proglašen za najboljeg vratara Švedske u uzrastu do 15 godina kao i da je samim tim dobio poziv i za rukometni kamp švedske reprezentacije. Ima već pozive da u svome klubu za koji brani, Lugi HF, brani za uzrast do 18 godina, a na svome Instagram profilu pohvalio ga je i izbornik seniorske reprezentacije Švedske Klen Solberg.  

„Sve je to jako lijepo i, iskreno, nisam se niti nadao toj nagradi jer je moja momčad na toj završnici bila tek osma. Koliko sam bio nepripremljen govori i to da su moje ime pročitali dok sam bio na tribinama. Kako god jako sam se iznenadio, a sve to mi je dodatni poticaj da još više treniram. Cilj mi je da do 18. godine postanem vratar seniorske momčadi kluba. Isto tako san mi je da jednoga dana branim i za hrvatsku rukometnu reprezentaciju“, rekao je Capan.

Iako su u Švedskoj već prepoznali njegov talent iz Hrvatske za sada nema nikakvih poziva tako da ukoliko izostane poziv iz Zagreba, a stigne iz Stokholma ne odbacuje mogućnost da brani boje Švedske. Govoreći o svojim dosadašnjim iskustvima iz Švedske kaže kako mu se sviđa način rada i činjenica da se jako puno gleda i pazi na mlade igrače te da se prati svaki njihov korak u karijeri, usmjerava, savjetuje… Vratarski idol mu je ponajbolji vratar svijeta Niklas Landin, a cijeni i njemačkog reprezentativnog vratara Andreasa Wolffa.    

Iako mu je tek 15 godina svjestan je kako je pred njim veliki i naporan rad te da mu je za njegove snove potrebno još jako puno napornih treninga i savjeta. Ostaje nada kako će ga u njegovim planovima zaobići ozljede.