Mališani u pohodu: 140 godina pruge Dalj-Borovo-Vinkovci-Slavonski Brod

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nizom događanja ove se godine obilježava 140 godina od izgradnje pruge Dalj-Borovo-Vinkovci-Slavonski Brod, izgrađene davne 1878. godine, a svoj doprinos toj obljetnici u petak su dali i učenici Osnovne škole iz Bršadina te mališani vinkovačkih dječjih vrtića Medenjak i Bajka koji su posjetili vinkovački željeznički kolodvor.

Pogledali su stalni postav “Životopis vinkovačkog prometnog čvirišta” te fotografije vinkovačkog fotografa Zvonimira Tanockog odnosno njegovu izložbu „Sporedni kolosijek – serija „TERETNA“, dok su razgovoru s vinkovačkim željezničarima mali posjetitelji imali prigodu saznati odgovor na pitanje zašto prometnik ima crvenu kapu i druga koja su iz zanimala. Sa zanimanjem su poslušala i izlaganje o povjesti parne  lokomotive JŽ 51-133, koja je izložena ispred vinkovačkog kolodvora.

„Vinkovci su prvu prugu dobili 1878. godine, koja je poznata kao pruga Dalj-Borovo-Vinkovci-Brod na Savi, a ujedno su Vinkovci jedini grad koji spaja šest pruga iz različitih smjerova, niti jedan drugi grad osim Vinkovaca u Hrvatskoj nema taj značaj“, kazao je umirovljeni vinkovački željezničar Pavo Božičević dodajući kako je prije Domovinskog rata kroz vinkovački željeznički kolodvor dnevno prolazimo oko 50.000 ili godišnje oko 18,2 milijuna putnika odnosno u 24 sata kroz Vinkovce je prolazilo od 320 do 360 vlakova dok ih danas ne prolazi niti jedna trećina od toga broja.

Hrvatska pošta donirala je malim posjetiteljima prigodni edukativni materijal, razglednice i poštanske marke, dok je Hrvatsko filatelističko društvo Vinkovci priredilo poštanski žig i omotnicu, posvećenu dolasku prvog vlaka u Vinkovce.