Krađa sendvič paleta, zabilježeno i 5 prometnih nesreća

Foto: Radio Dalmacija - Ilustracija

VINKOVCI, Iz PU vukovarsko – srijemske navode kako je jučer, 2. kolovoza, 41 – godišnjak iz Zagreba prijavio policiji krađu više komada sendvič panela s neograđenog zemljišta u gospodarskoj zoni u Vukovaru u razdoblju od 15. srpnja do 1. kolovoza. Kaznenim djelom pričinjena mu je materijalna šteta u iznosu od više desetaka tisuća kuna. Policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Krađa.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je pet prometnih nesreća u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Mirkovci, granični prijelaz Tovarnik, Vrbanja, Nuštar, Vinkovci).

Od 9 do 13 sati 2. kolovoza policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci proveli su pojačani nadzor u prometu usmjeren na nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela pri sudjelovanju u cestovnom prometu.

„U samo četiri sata policijski službenici su utvrdili ukupno 13 prekršaja, od čega 8 prekršaja nepropisne uporabe mobitela te 5 prekršaja vožnje nepropisnom brzinom, dok prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa ovom prilikom nisu utvrđeni. Uz brzinu i alkohol, posljednjih nekoliko godina kao jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu, javlja se i distrakcija, najčešće zbog korištenja mobitela i drugih uređaja tijekom vožnje. Naime, mobitel ometa vozače i odvraća im pozornost s ceste, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija. Vozači koji koriste mobitele tijekom vožnje imaju suženo vidno polje, što dovodi do neuočavanja informacija, stanja i kretanja u prometu, poput znakova i drugih vozila“, stoji u izvješću policije.

Iz policije upozoravaju vozače da:

  • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
  • tijekom svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno koriste sigurnosni pojas
  • voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).