Dječaka ugrizla zmija riđovka unutar Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru

Foto: Dragan Stefanović

VUKOVAR, Dječaka iz Vukovara Rafaela Stefanovića (7) u subotu, oko 11.30 sati, unutar Memorijalnom centra Domovinskog rata u Vukovaru ugrizla je zmija otrovnica – riđovka. Rafael je u Centru bio zajedno sa ocem i dvije mlađe sestre, a do ugriza zmije je došlo dok su mališani razgledali izložene eksponate iz rata.

Po riječima dječakovog oca Dragana Stefanovića mališani su šetali i razgledali okolo sve dok Rafael nije došao do njega i rekao da ga je ugrizla buba za nogu. Kada je pogledao desnu potkoljenicu dječaka Stefanović kaže kako je odmah znao da se radu o ugrizu zmije otrovnice. Pojašnjava kako je oko rane bilo dosta krvi te da je odmah još malo istisnuo kako bi izbacio otrov. Djecu je brzo pokupio, javio supruzi što se dogodilo i krenuo prema vukovarskoj bolnici kako bi pomogli sinu. U razgovoru s njim Rafael mu je rekao kako mu je muka, boli ga stomak i magli mu se pogled što su, kako pojašnjava Stefanović, klasični simptomi trovanja ugrizom zmije otrovnice.

„Sin mi je rekao kako je vidio kao neko gnijezdo po čemu sam zaključio da se radi o riđovki čije šare tako izgledaju. Potvrdili su mi to i iz Udruge zmijolovac. Radilo se o klasičnom „mokrom“ ugrizu što znači da je zmija pustila otrov ali ga očigledno nije imala dovoljno ili ga nije ugrizla kako treba. Inače, ugrizi zmija otrovnica i neotrovnica su različiti i po tragovima na koži se odmah može znati o kakvoj zmiji se radi“, kaže Stefanović.

Liječnici u bolnici su zbrinuli Rafaela koji je dobio infuziju i ostao u bolnici 24 sata. Poslije toga je pušten na kućno liječenje s tim da će kasnije morati obaviti još neke pretrage. Po riječima Stefanovića Rafael se dobro osjeća što je najvažnije, a posebno zahvaljuje na pomoći Udruzi zmijolovac, HGSS-u i liječnicima i osoblju vukovarske bolnice. O subotnjem događaju izvijestio je i Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru kako bi mogli poduzeti određene korake da se pronađe zmija jer, kako kaže, gdje je jedna tu se nalazi i druga.

„Svi moramo biti svjesni da oko nas ima zmija pa i otrovnica. Stoga moramo biti oprezni kada hodamo okolo, a posebno da pripazimo kada se nalazimo u visokoj travi i sličnim mjestima. Njihovoj sve većoj raširenosti pomaže i to što je manje ljudi koji žive po gradovima i selima, kuće su prazne, dvorišta zatravljena i neodržavaju se“, rekao je Stefanović.

Pismenim putem obratili smo se i Memorijalnom centru Domovinskog rata kako bi nam rekli što se napravilo kako bi zmija bila pronađena, odnosno što se planira. Još uvijek nismo dobili odgovor na poslana pitanja.