Kozji sirevi OPG-a Lampert vrhunski su proizvod s kojim se Vukovarsko-srijemska županija može pohvaliti

Foto: Đuro Karalić

OPG Ane Lampert iz Privlake dobar je izbor ukoliko ste od onih koji radije biraju ekološki uzgojene poljoprivredne proizvode kupnjom neposredno kod proizvođača umjesto tumaranja po povrtnim odjelima trgovačkih centara i specijalizirnih trgovina. Doduše, kako i sam Ana zna istaknuti, nije to riječ o nekoj velikoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali ono što se proizvede na zemlji OPG Lampert u Privlaci vrhunske je kvalitete. A od prije godinu dana, Lampertovi su odlučili povrtlarsku proizvodnju nadograditi te je u staju njihovog OPG-a ušetalo stado koza.

“Sedam ovaca i jarca s jednim mladim smo nabavili prošloga ljeta i tako je krenula i ta priča”, prisjeća se Ana Lampert koju smo zatekli na vinkovačkoj gradskoj tržnici kako kupcima prodaje domaći kozji sir.

“Sada muzem šest koza i koliko proizvedemo proizvedemo. Bude tu dnevno oko 15 litara mlijeka. Nešto se potroši kao mlijeko, a ostatak ide u proizvodnju sira koji radim i sa začinima tako da u ponudi imamo i kozji sir s ljutom paprikom, pa sa bosiljkom, koprom i drugim začinima”, nabraja Ana navodeći kako je cijena kilograma 80 kuna po kilogramu i kupci dosta kupuju.

“Koliko sam primijetila ljudima je ta cijena prihvatljiva jer je riječ o domaćem proizvodu. Svi više volimo da pojedemo nešto što znamo odakle je i kako je proizvedeno”, kaže ova Privlačanka. Dodaje kako se doduše samo od onoga što proizvede njezin OPG u kojem rade ona i suprug, a djeca se razišla svatko na svoju stranu, ne može preživjeti, ali da to njima nije niti cilj.

“Oduvijek smo voljeli raditi na zemlji i s životinjama i nešto proizvesti svoje. Od ovoga što danas radimo imamo dodatnu zaradu, koja svakome, pa i nama, dobro dođe”, govori dodajući kako se svo povrće uzgaja na otvorenom uz izmjenu kultura sukladno godišnjem dobu tako da uvijek ima nečega, od ranog proljeća do kasne jeseni.

“S nama je ostao još najmlađi sin kojega polagano uvodimo u posao i voli nam pomagati. Svjesni smo da će jednoga dana, ukoliko on to tako odluči, i on krenuti svojim putem, a suprug i ja ostati sami. Takav je život. Mi smo međutim, zadovoljni. Sretni s djecom i obitelji koju imamo i to nam je dosta. Živimo dan po dan, zahvalni dragom Bogu što uspijevamo raditi i zaraditi za svoje potrebe”, zaključuje Ana Lampert.