Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata: Pregledana unutrašnjost Centra, nije pronađena niti jedna zmija

Foto: Javna ustanova Memorijalni centar Domovinskog rata

VUKOVAR, Priopćenjem za javnost danas je se, poslije subotnjeg incidenta kada je unutar Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovar zmija ugrizla sedmogodišnjeg dječaka, oglasila se i Javna ustanova:

„Nastavno na incident koji se navodno dogodio u Javnoj ustanovi “Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar”, ovim putem izvješćujemo da je Javna ustanova na prijavljeni incident reagirala promptno i prema svim pravilima, tražeći intervenciju od službi i institucija koje su za to nadležne odmah po dobivanju informacija o istima.

Naime, obavijest o tome da je zmija ugrizla dijete na prostorima vanjskih izložbenih postava JU MCDR Vukovar poslana je od strane oca djeteta tek u ponedjeljak, 1. kolovoza, dva dana nakon njihovog posjeta centru. Iako zaštitarska služba na ulazu u centar ni dežurni djelatnik nisu imali informaciju o bilo kakvom incidentu, niti je isti toga dana zabilježen, Javna ustanova je odmah po zaprimanju obavijesti kontaktirala Udrugu za zaštitu životinja Zmijolovac, koja je nadležna postupati u ovakvim situacijama, te je dogovoren pregled cjelokupnog prostora, vanjskih i unutarnjih eksponata, te preventivno posipanje repelentom, za 3. kolovoza rano ujutro.

Članovi Udruge Zmijolovac su pozvali i oca djeteta koji je prijavio slučaj te je i on nazočio pregledu terena. Ukazano mjesto, kao i cjelokupan prostor Javne ustanove, temeljito je pregledan od strane navedene udruge te nije pronađena niti jedna zmija, što potvrđuje i službeno izvješće o interventnom pregledu.

Također, prema informacijama kojima centar raspolaže, nije potvrđeno da se radi o ugrizu otrovnice, stoga je neodgovorno širiti neprovjerene informacije, a kako za to nismo nadležni provjeru takvih navoda potrebno je zatražiti od mjerodavnih institucija.
Izražavamo žaljenje što je dijete doživjelo traumu, u stalnom smo i izravnom kontaktu s bolnicom u koju je dječak bio zaprimljen te nam je potvrđeno da je otpušten kući i da se dobro oporavlja.

Naš centar godišnje prosječno posjeti više od 50.000 posjetitelja, od kojih su većina upravo djeca te posebnu pažnju i brigu pridajemo sigurnosti djece i iznimno urednom i redovnom održavanju okoliša“, stoji u priopćenju.