Kruzeri: najavljen rekordan broj dolazaka, ali upitna korist za Vukovar

VUKOVAR, Prošle godine na Dunavu je pristalo 303 kruzera od kojih u Vukovaru njih 220 sa ukupno oko 30.000 turista, rečeno je između ostalo na okruglom stolu koji je na temu „Razvoj međunarodnih krstarenja Dunavom – prednosti i potencijali grada Vukovara“ održan u organizaciji Grada Vukovara i Lučke uprave Vukovar.

Međutim, za velik broj turista koji kruzerima dolaze u Vukovar taj grad je tek prolazna točka na putu prema Đakovu, Oijeku ili Iloku, moglo se čuti uz napomenu kako broj turista koji  brodovima dolaze u Vukovar godišnje raste po stopi od 10 posto.

“Ove godine imamo najavu rekodrnog broja pristanaka kruzera na Dunavu, njih 303 dok smo prošle godine imali 278 pristanaka. Prvo pristajenje u Vukovaru najavljeno je na 1. travnja”, kazala je ravnateljica Lučke uprave Vukovar Božana Matoš rekavši da Lučka uprava Vukovar kontinuirani radi na promociji turizma vezanog uz kruzinge te su tako na Dunavu izgrađena četiri pristaništa.

Matoš je također najavila izgradnju manjeg pristaništa na Dunavu uz Vučedol kako bi se turistima s kruzera omogućio posjet Muzeju vučedolske kulture.

Predstavljajući rezultate istraživanja međunarodnih riječnih krstarenja u Hrvatskoj, Zrinka Marušić iz Instituta za turizam navela je kako su turisti s kruzera zadovoljni gostoljubivošću i atraktivnošću naših mjesta ali ne i njihovom urednošću, a žale se i da nemaju gdje promjeniti eure. Navela je kako turisti s brodova troše u prosjeku 11 eura kada izađu na obalu.

“Ako uzmemo tu potrošnju i ono da su nam rekli na nemamo suvenire i da nemaju gdje promjeniti novce, možemo zaključiti da bi oni trošili puno više ukoliko uklonimo nedostatke”, poručila je Marušić.

Pozdravljajući sudionike okruglog stola, pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu Marina Sekulić kazala je kako su gradske vlaste svjesne da je posao uključivanja Vukovara u programe turističkih putovanja kruzerima dugotrajan i spor proces. Moglo se i čuti i kako se programi posjeta kruzerima gotovi već za 2017. godinu te je potrebno brzo reagirati kako bi se Vukovar uvrstio kao jedno od turističkih odredišta.

“Prošle godine smo se predstavili u Hamburgu na sajmu  riječnog kruzinga i nadamo se da će to uroditi plodom i da Vukovar neće biti samo grad kroz koji turisti samo prolaze”, poručila je Marina Sekulić.

ĐURO KARALIĆ